Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Lojza (strana 215)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 21:50:39 Titulek: Re: [↑]
Web: neuveden Mail: neuveden
Ja chapu, ze zastanci statu povazuji za spravne me omezovat. Nejsem debil, chapu princip. Pouze s tim nesouhlasim. Mam k tomu sve duvody. Ty jsem rekl. Pokud to nedokazes pochopit, zkus brat nejake vitaminy, trebas I a Q
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 21:30:55 Titulek: Re: [↑]
A jeste bych dodal, ze moji snahou je, aby to tak prislo spravne vice lidem, I Frantovi, a pokud by se tam stalo, bylo by to super. Pokud se tak nestane, tak..se tak nestane a nic se nestane.
Fakt nechapu, co je na tomhle nepochopitelneho
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 21:07:46 Titulek: Re: [↑]
Odpoved je o radek nize, lepe uz to neumim. Proste pokud neco povazuji za spravne, povazuji to za spravne. Pokud nekdo jiny povazuje za spravne neco jineho, tak to tak holt je a ja muzu delat jedinou vec - presvedcovat ho, ze to moje videni sveta je lepsi.
Zastanci statu toto moc nedelaji, oni proste reknou "FU, proste jste v pici a svet je podle nas, a protoze mame vice pusek, tak to tak i zustane, hahaha".
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 21:05:58 Titulek: Re: [↑]
A ja ti na to rikam, ze kdyz si zvoli Franta a bude mi to alespon trosku sedet, tak s nim moc rad budu souhlasit.
A take ti tu celou dobu rikam, a mozna to nedokazes pochopit, protoze mas zcela jinou mentalitu, ze me jde o to mit omezeni co nejmene je jen mozne. Proste jsem takovy, myslim si, opakuji MYSLIM SI, ze je to tak spravne.
Tvl uz ti to staci Jestli ne, naucim se kreslit.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 20:59:14 Titulek: Re: [↑]
Evidentne je to nad tve schopnosti. Ale zase pokud nevidis rozdil v mnozstvi omezeni v ancapu a ve statu, tak s tim asi nic neudelam.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 20:38:42 Titulek: Re: [↑]
To uz si ale ted fakt delas prdel, ze jo ?:-))) Ty nejdriv sam o necem mluvis a kdyz ti na to odpovidam, tak se me zacnes ptat , na co odpovidam :-D No prece na to, na co ses sam ptal :-D
Tvl uz to neber, nedela ti to dobre
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 20:22:04 Titulek: Re: [↑]
Ty vole, to je matros.
Poznas tedy, co je mene, nebo nepoznas?
Pokud Franta prijde s necim, co bude davit smysl a bude to mene, nez to moje, moc rad to privitam a pravdepodobne s nim budu souhlasit.
Dokonce i kdyby Franta prisel s necim, co je o dost mene nez dnes, ackoliv by to nebyl muj ideal, opet bych s nim moc rad souhlasil a spolupracoval.
Pokud ale Franta prijde s necim, co je kupa pisku oproti 1 zrnicku, tak sorry, ale s tim uz mam fakt velky problem.
Ale opravdu - dokazes videt, ze kdyz vezmu 1 vec, totiz "je potreba repsektovat majetkova prava a nevyvolavat nasili" , je to mene, nez cely soubor pravidel, jehoz je mimochodem toto moje pravidlo (v upravene podobe) soucasti?
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 19:09:19 Titulek: Re: [↑]
Mene je mene..a vice je vice...To je vcelku logicke, ne?
Pokud mas neceho mene, je toho mene. Pokud mas mene regulace, je ji mene. Pokud ji mas vice, je ji vice.
Snazim se to popsat nejak uplne polopaticky, snad to pochopis.
Pokud je neceho tak malo, ze mene uz znamena pouze "nic", tak to , docela logicky, znamena, ze toho je...malo. Hodne malo. Jenom hodne hodne malicko, uplne malicicicicicko, takovej zdibicek.
No a kdyz je neceho mnohem vice, nez tohoto zdibicku, je toho….vice, jako ze vic, vetsi mnozstvi, vetsi hromadka, spise teda vetsi hromada...umis si to predstavit?
Predstav si hromadu pisku a jedno zrnicko pisku. Tak takhle si to predstav. Ancap je to zrnicko pisku, stat ta cela hromada. Dokazes urcit, ze ta hromada je vic, nez to zrnicko?
Pokud ano, tak uz snad bys to mohl cele pochopit
Protoze, jak jsem psal opakovane a pro jistotu ti to tedy jeste jednou napisu, podle me je cim mene, tim lepe. Idealne co nejmene. Protoze si myslim, ze je to tak spravne. Spravne, moralne spravne, spravedlive…
Tak schvalne...
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 19:01:21 Titulek: Re: [↑]
Spis ty dokazujes, ze nic nechapes. A nebo dokazujes, ze nerozlisujes miru, coz je super pozice v situaci, kdy chces trolit, ale myslis-li to vazne, tak proti tomu neexistuje zadny protiargument.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 18:44:16 Titulek: Re: [↑]
Ty jses fakt kokot. Vzdyt to, co ty po me chces, jsem tam ZCELA JASNE psal!!!!! To to chces jeste pisemne s kolkem, nebo jako co? Boze, co ty jses za kokota
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 18:38:27 Titulek: Re: [↑]
A uz vubec nechapu, proc mluvis o tom, ze jsem si vybral "ta" omezeni, kdyz jasne pisu, ze jsem si vybral "to jedno" omezeni.
Mozna v tom bude take problem, ze neumis poradne cesky.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 18:37:03 Titulek: Re: [↑]
Schvalne jsem si to precetl jeste nekolikrat, a skutecne to tam mam PRIMO NAPSANE. To fakt nechapu - rikal jsem si, ze si jen tak delas mozna prdel, ze me trolis, ale ted to vypada, ze to myslis vazne… Pokud to vazne myslis, tak je zcela zbytecne s tebou o cemkoliv debatovat, protoze clovek ti konkretne napise odpovd a ty tvrdis, ze tam neni. Takze promin, ale s nekym takovym se neda debatovat, no :-((
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 18:34:08 Titulek: Re: [↑]
Ty jses ale zmrd, ze ti neni rovno. No jak uz jsem psal minule, to jen tak nekdo nedokaze, gratuluji.
Takze:
1. Pokud nekdo vyslovne neurci, ze ma doma takove a takove podminky, tak nema parvo cinit veci, ktere jsi napsal. Pokud nekdo preem ty podminky srozumitelne druhym sdeli, potom tito jdou k nemu na navstevu za podminek, ktere znaji. Chapu, ze ty v tom nevidis rozdil, ani ze nechapes smysl.
2.Nechapes vubec nic. Otevrena restarace je stale neci majetek a on si tam muze delat co chce. Ze zmrdi jako ty prosadili, ze i kdyz je to neci restaurace, tak ze si tam stejne nemuze urcovat svoje pravidla, je svinarna, jake jsou pouze kriplove a hajzlove jako ty schopni.
3.A kdyz uz jsi zacal reagovat na muj priklad se svobodu slova, tak jsi, neprekvapive, vubec neodpovedel. Neodpoveel jsi, protoze bys nemohl byt konzistentni a samotnemu ti to je blby, co? Takze jses nejen zmrd, ale jeste k tomu absolutni srab, co si ani neumi stat za svym. Sraci.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 16:47:42 Titulek: Re: [↑]
Kdyz to je tezke. Ja ti to napisu a ty se na to ptas znova. A tak ti to zase reknu a ty se na to ptas znova. Promin, ale jak uz to mam udelat? V tom, na co reagujes, je to doslova napsany.
Moc se omlouvam, ale neumim dobre kreslit, jinak bych ti to nejak nakreslil...fakt asi nedokazu uz udelat nic vic, nez ti to psat takhle po pismenkach. Promin, chapu, ze to intelektualne nedavas, ale neumim to jinak :-((
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 16:35:46 Titulek: Re: [↑]
No ty vole, na to bych asi sam neprisel. Pockat….ajooo, prisel, sam jsem to OPAKOVANE psal.
Super, podarilo se ti vloupat se do otevrenych dveri, gratuluji!!!
A vis ty co? Co kdybys nam tedy rekl, jak by sis to predstavoval ty?
Kritizujes vse, ale sam nereknes nic. A joooo, to se zase vracime v kruhu - aneb Ja vsechno vim, ale nic nepovim, vid...

Btw - kazde omezeni povazuji za zlo. Pokud uz nejaka omezeni musi byt, protom jich chci co nejmene. Proto prosazuji system, kde jich je co nejmene. Protoze mi to prijde spravne. Protoze mam takovou moralku. Co na tom nechapes, to fakt nechapu.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 16:26:33 Titulek: Re: [↑]
Pismenka vidis, ba i slova, ale premyslet nad nima...To to chces fakt predzvejkat jak 5ti lety dite?
Omezeni, ktera urcuji anarchokapitaliste, jsou ta uplne nejmensi mozna, jaka vubec na svete existuji, pokud se zaroven ma jednat o nejaky funkcni system.
Mozna to lecjaky ancapak neprizna, no je fer to takto priznat. Samozrejme mnoho ancapaku vychazi z toho, ze je to cloveku prirozene - ale to je jedno. Proste se jedna o system, ktery aby byl funkcni, obsahuje urcite definice a omezeni, ale obsahuje jich nejmene ze vsech system, ktere vubec existuji.
A zaroven je to prakticke pro zivot takovy, jaky ho zname (pokud bychom neuznavali vlastnictvi, bylo by to v nasem svete preci jen dost chaoticke a nedalo by se nijak vyvijet)

Takze: Anarchokapitaliste mohou urcovat omezeni proto, ze jsou to nejmensi mozna omezeni, jaka prichazeji v uvahu. Samozrejme ted mluvim za sebe, nejaky jiny clovek by na to mozna odpovedel nejak jinak, nejsem mluvci anarchokapitalistu.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 15:31:08 Titulek: Re: [↑]
Ja ti zkusim odpovedet na tvou posledni otazku. Sice jsem to delal uz asi 100x, ale chapu, ze jses pomalejsi.

Pro anarchisty (ancapaky) je osobni svoboda a s ni spojena osobni zodpovednost zasadni moralni hodnotou. Z moralniho hlediska tedy touzi po "systemu", kde by lide byli maximalne mozne svobodni a zaroven by nesli maximalni moznou zodpovednost za sve ciny.
Idealni uskupeni je anarchie. Zde jsou vsichni 100% svobodni. Neexistuji zadna omezeni - neexistuji vlastnicka prava, nic.
To je sice hezke, ale vcelku neprakticke.
Existuje nazor, ze "vlastnicka prava" jsou prirozena kazdemu cloveku od narozeni. At to je pravda ci neni (to je pro ted jedno, ackoliv ja mam tendenci verit, ze jsou), ukazuje se, ze pokud chceme maximalni moznou svobodu a zaroven nemit pouhy chaos, potom skrze vlastnicka prava se da resit vetsina situaci, ktere se na svete prihodi. Takze je to prakticke.
Jedna se o jedine "omezeni", v jinak neomezene anarchii, no skrze toto omezeni jde resit zcela(temer) vse a neni tedy nutne lidi omezovat vice.
Anarchokapitalismus je tedy ono legendarni "nejmensi zlo" - pokud je nasi vrcholnou hodnotou svoboda.

Pokud "nejaky Franta" nechce mit az tak nutne svobodu, a bude chtit mit neco jineho, potom samozrejme bude prosazovat nejaky jiny system.

U toho ancapu je docela dobre to, ze to shodou okolnosti jeste i vychazi ekonomicky a jednalo by se o system, ktery nejlepsim moznym (no nikoliv dokonalym) zpusobem hospodari se zdroji a poskytuje lidem nejlepsi mozne (no nikoliv dokonale) vysledky. Coz je docela prijemny bonus.

Shrnuti : Pro toho, kdo preferuje svobodu, je ancap nejblize idealu.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 13:07:24 Titulek: Re: [↑]
No, ja tam vidim princip ten, ze kdyz to ja budu rikat u nej doma, ma pravo me vyhodil, umlcet, cokoliv - jsem u nej na navsteve a nemam delat to, co on si nebude prat.
Pokud budu u nej na navsteve a on to bude rikat, pak nemam pravo mu to jakkoliv zakazovat, skutecne moje jedina obrana bude odejit.
Pokud se sejdeme na neutralni pude (coz je hezky priklad trebas zde, na tomto serveru), potom bude zalezet na majiteli toho prostoru, jestli nam to zakaze, povoli ci urci jina pravidla a podle tech se musime ridit.
Kdyby Urza rekl, ze nikdy nechce, aby tu kdokoliv napsal slovo "prdel", jinak tomu cloveku zakaze pristup, holt bych se s tim musel smirit a respektovat to - je to tu jeho...
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 12:56:07 Titulek: Re: [↑]
Jasne, to, ze do toho socialnim sitim jeste k tomu keca stat, je "vyssi level". Ale tak zrovna socialni site si plus minus jeste nejake nekde zalozit jde, I kdyz samozrejme regulace na tomto poli se budou jen zvysovat, az to v podstate nepujde. Ale rekneme, ze zatim FB jeste plus minus muze delat, co uzna za vhodne, jen k tomu dostava "vyznamna doporuceni".
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 12:47:00 Titulek: Re: [↑]
Ano, kritizuji, ale porad jeste jim to nevadi natoli, aby odesli. Trebas me na Facebooku vadi nektere veci tak moc, ze tam nemam ucet. Vidis, jde to. Dokonce mi na socialnich sitich obecne vadi tolik veci, ze na ZADNE nemam ucet. Vidis, jde to.
Jinak to, ze jses hloupej a omezenej vime. Zakaznici by ROZHODNE v mnoha oblastech chteli horsi sluzby/zbozi za mene penez. Protoze ted napriklad si neco nemohou dovolit vubec, takto by si to mohli dovolit alespon v nejake horsi kvalite, ale mohli by. Klasicky priklad je, kdyz Rayner chtel zavadet letadla s misty na stani. Bylo by to vyrazne nepohodlnejsi a vyrazne levnejsi, nez soucasne letenky. Ale nedostali k tomu nikdy schvaleni - no zajem o to byl obrovsky. Logicky, protoze by pak kdekdo mohl litat za par euro. (Ja vim, ze to zni jako utopie, ale ja jeste za meho mladi jezdil bezne autobusy, ktere byly tak nacpane, ze se tam stalo. Jel jsem takto trebas 4 hodiny v kuse a take jsem to prezil)
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 12:42:03 Titulek: Re: [↑]
Tve pravo na svobodu projevu ti nikdo nebere. Ale kdyz napriklad prijdu ja k tobe domu, a zacnu rikat "Ty jses ale naproste zmrd, totalni kokot, tvoje matka je kurva, ty sam kazdy den pichas do prdele svoji malo dceru...atd atd atd", tak mi chces rict, ze tam tak budes sedet a protoze mame svobodu projevu, tak nic neudelas? A nebo me vyhodis? Mozna mi das pesti? To by me zajimalo, opravdu, co bys delal.
Protoze na Facebooku jses "na navsteve". Neni to tvuj Facebook, je to neci uplne cizi Facebook a on si rozhodne, jak dlouhe texty tam muzes psat, jestli vubec nejake, jestli tam muzes mit ucet ci ne..proste je to jejich vec.
Btw, jen perlicka na zaver - to, ze stat zakazuje rikat urcite veci a dokonce se za to muzes dostat do vezeni, to vis, vid?
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 12:22:11 Titulek: Re: [↑]
A nenapadlo te (ja vim, ze ne, to je jen takova recnicka otazka), ze napriklad uzivatelum Facebooku to NEVADI?
Protoze sice to ma nejake nevyhody, ale zase to ma jine vyhody - napriklad je to zdarma, ma to hodne jejich znamych a podobne. A proto jim to mazani vadi mene, nez kolik jim to prinasi a proto tam zustavaji. Protoze kdyby tam nechteli byt, muzou jit jinam, kde se nic nemaze. No jo, ale zase tam nemaj zname a neni to tam tak hezke graficky ci vim ja proc tam nejdou…
Takze ti lide vedi, ze je tam "cenzura" a nevadi jim to. Co s tim chces delat, ze jim to nevadi? Nejake prevychovne tabory by mohly zabrat...
Autor: Lojza Čas: 2019-01-30 12:15:00 Titulek: Re: [↑]
Ty citis, ze mas od prirody (od Boha, od cehokoliv) dane pravo psat nejake texty na nejake cizi socialni siti? A citis, ze mas podobne pravo, aby nebyly nikdy smazany? Jak jsi k tomu prisel, zeptam se? Opravdu by me to zajimalo, jak jsi k tomu dosel.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-29 14:03:34 Titulek: Re: [↑]
No, porad bych rekl, ze je to vice na strane poptavky - vyrobci totiz dokazi vyrobit cokoliv, akorat to nekdo musi kupovat …
Jak jsem psal, imho je tu obrovska poptavka po jeste levnejsich sluzbach/levnejsim zbozi v jeste nizsi kvalite, nez je ted, ale stat to zakazuje.
Btw samozrejme existuji firmy, ktere udelaji produkt a pak ho "nacpou masam" - viz trebas Apple. Ale nemyslim si, ze je to nejake "globalni spiknuti" - spise to budou vyjimecne situace. V globalu myslim neexistuje zadny tlak "kupujte levne boty, co se vam rozpadnou za rok" ci "kupujte levne pracky, co vydrzej 4-5 let". Ten tlak vidim spise zdola, tedy "prodejte mi nejake levne boty, hlavne aby byly co nejlevnejsi" ci "prodejte mi co nejvetsi a pritom nejlevnejsi TV" a podobne.
Ale predevsim na tom nevidim nic spatneho, kazdy si koupi to, co chce a vsichni jsou spokojeni, kazdy ma na vyber. Jen kdyby ten stat do toho tak nekecal :-(
Autor: Lojza Čas: 2019-01-29 11:20:42 Titulek: Re: [↑]
To imho neni uplne pravda - kdyby se vyrabely jen veci, ktere dele vydrzi, holt by nebylo tolik vyrobcu a tito by delali neco jineho.
Naopak situace je takova, ze je obrovska poptavka po jeste levnejsich a jeste "mene kvalitnich" vecech, ale stat rekl, ze ne, ze se to nesmi. Ackoliv by to lidi chteli kupovat. Dobrovolne.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-29 09:19:45 Titulek: Re: [↑]
Ale hovno…
Trh nabizi snad v kazde oblasti kvalitni vyrobky. Elektronika, auta, potraviny… Lide by vsak, zcela logicky, nejradsi meli ty kvalitni veci za cenu tech mene kvalitnich. Coz jaksi nejde.
Takze lide nadavaji na nekvalitu, ale presto si ji koupi, protoze to pro ne je porad lepsi, nez si koupit kvalitu za draho.
Proc je to pro ne lepsi? To musi kazdy z nich vedet sam, ackoliv urcite trendy se daji pozorovat (nektere z nich uz tu byly zmineny).
Nejvetsi sranda je, ze casto cenovy rozdil mezi kvalitou vyssi a nizsi neni az tak hrozny. Trebas ja si u naseho reznika kupuji sunku od kosti, pouze z masa, a davam za ni okolo 25kc/10dkg. Radsi si ji nekoupim pul kila, ale trebas jen 10-15dkg, no mam kvalitni sunku, na ktere si pochutnam. Jiny clovek jde do jineho obchodu a tam si koupi nejakou sunku, co ma 60-70% masa, chut je dodavana chemicky a zaplati rekneme 15kc/10dkg. No, to mi neprijde jako AZ TAK zasadni rozdil, abych si tu levnejsi musel kupovat. No ale stejne te levnejsi se proda mnohem vice. Takze ji vyrobce vyrabi vice...Zrovna u potravin to je velmi casto tak, ze jeden vyrobce dokaze vyrobit i tu kvalitni potravinu, I tu mene kvalitni, na obou by mel stejnou marzi, takze mu to je ZCELA JEDNO, co bude vyrabet, a vyrabi pouze to, co po nem lidi chteji.
To same s elektronikou. Muzu si koupit pracku za 5 tisic kc, ktera vydrzi par let, a nebo trebas za 20 tisic, ktera vydrzi nasobne dele. Ja osobne si radsi usetrim na tu drazsi, kterou pak ale mam 10-20 let. Takove se bezne prodavaji, ale lide vice kupuji ty za 5 tisic - no takze je logicke, ze se budou vice vyrabet.
To same obleceni, boty...Muzu si koupit boty za 3 stovky, co se rozpadnou po roce (nic proti tomu, sam to casto delam, proste s tim pocitam). No a pak mam nejake asi za 2 500, ktere se pravdepodobne nerozpadnou nikdy (uz je nosim par let a zadne znamky, ze by se to melo dit).
Na vyber je ve vsech oblastech, nevybavim si zadnou, kde by na vyber nebylo.
Autor: Lojza Čas: 2019-01-28 21:12:28 Titulek: Re: [↑]
Jako ze me nejakej statni zamestnanec nesejmul hned po ceste?
Jako ze : Stat je uplne super, zajistuje vam, ze muzete zit!!! Protoze kdyby vas taky mohl nechat oddelat hned zitra, takze si ho vazte, ze je tak hodnej a neudela to!!!
Super
logo Urza.cz
kapky