Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Hrosik1 (strana 25)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Autor: Hrosik1 Čas: 2025-02-21 19:13:59
Web: neuveden Mail: schován
ach jo, tak taky jsem cekala trochu horlivejsi diskuzi... mozna kdyby mi to Urza neprepsal...

jinymi slovi, jaka mira nebo spise forma nasili je jeste akceptovatelna,a by se spolecnost dala nazvyat volnotrzni/svobodnou?

otcove zakladatele to meli jednoduchy - vsichni lidi jsou si rovni a cernosi nejsou lidi. problem solved...
jaktoze je hodnota tech krabicek ale ruzna, kdyz jsou naprsoto stejne?
ano. ale jako zakaznik o tom nevim.

a zatim jste ani neodpovedel jakou marzu/"nadhodnotu"/jaky plat si muze kapitalsta ponechat, aby to podle vas bylo moralni.
1.) nemusíte = nejste do toho nucen. "musíte" = potřebujete to, chcete to. zřejmě vnímáme jinak i slovo "muset"

potřebovat a muset jsou dvě ruzne veci. ale vy moc dobre vite, jak to myslim....

ja vychazim z predpokladu, ze nikdo by nemel být nucen naplnovat potreby nekoho jiného (pokud se tak nedohodli)

me nebavi, jak menite tema nebo odpovitate na neco jineho nez se ptam. ale jeste tomu dava sanci....

2.) dobre cena benzinu je taktez s nadhodnotou a opet se ptam, jak tu nadhodnotu vypocitam?

3.) omg.... 1. ja víte, ze jim tvrdili, ze to jsou drahokamy? 2. pokud to pouzili jako ozdobu a byli spokojení, tak je celkem jedno jaká byla "reálná" hodnota

4.) nekona, ale ma njake objektivní vlastnosti jako barvu, hmotnost, velikost... tem ale kazdy clovek prisuzuje názor/hodnocení. které je již subjektivní.
presne tak s temi 5kg! jenze hmotnost je objektivni, ale hodnota ne. a na kalkulacce se nic nemeří... takze jste mi stále neřekl, jak se podle vás ta objektivní hodnota zjistuje...

5.) byla naprosto jasna ale nebudu se opakovat. odpoved jsem dostal....

6.) ikdyz je ten clovek spokojeny a nikomu jinemu neublizuje? hm moc pekne...

7.) nevnucují. nabízí. pokud to akceptujete, tak s cenu souhlasíte. pokud by si zádný zákazník za danou cenu nekoupil, tak by prodejce cenu snížil... takhle funguje trh. https://cs.wikipedia.org/wiki/Trh_(ekonomie)
vsak poptavka anabida se taky neustale meni, tak proc by se nemohli menit ceny? to je naopak dukaz ze to na sebe neustale reaguje....

paneboze!! nema na vyber z obchodu A a B .ale ma na vyber a) koupit si za b) nekoupit si. takze nemusí....

7b) pokud koupim chleba za zlato, tak jsem právě provedl hodnocení. chleba je pro mě hodnotnejsí nez zlato. kdyby ne, neuskutecnám tuo výměnu.

8/ ne neutikam. jenom nevim, jak zni otazka?

ok a odpovite mi teda??? jste mimochodem , jaka je hodnota vasi prace? a odpovida vasi mzdě? a jak si to viete overi?? jste vykořistovan?

9.) podle vas teda zadne zlociny komunismu nebyly? vasi rodine asi nic neukradli, ze?

takze kazdy clovek ma jine potřeby. to jsem rád, ze jste se shodli. takze neni zadouci, aby mali vsetci stejně...

10.) ok zajimava volba. takze si cenite totho zlata dokonce vic nez vlastniho zivota. a pak kdo je tady chamtivy :D

11.) no prave ta hodnota :)
amen ;)
verim ale, ze mnohe rodice to zajima a ty ktere ne, tak to diteti vysvetli a poznamka ho podle me traumatizovat nebude :)

ja jsme se konkretne ptal kuřete na to, jake tresty mysli. poznamka mi fakt prijde jako prkotina... nevic v dnesni dobe jsou zakonske knizky pokud vim online, takze si ucitel takto vlastne dopisuje s rodicem no.... nevnimal bych to nutne jako trest
:D naopak jsem hodne netrpelivy clovek a mam dost problem s vuli a disciplinou.

Ale, jak jsem rikal. Norbertik je pro me velice zajimavy objekt psychologicko-sociologickeho zkoumani.
Autor: Hrosik1 Čas: 2025-02-20 16:23:20
tohle taky vubec nechapu. nehlede na to, ze lide na vesnicich a samotach jsou dost casto totalne zavisly na autech oproti mhd ve meste... a taky samozrejme natazeni vsech technických sítí do jejich domecku je drazsí atd....

ale myslim ze je to spis takovyto "kdyz mi bylo 20, byl svet jeste v poradku", takze treba uz jenom proto ze lide nemeli takovy pristup k informacim a reslili jen, co se jich bezprostrdne tyka
1.) nemusíte. pokud se nedohodnete, tak zustavate na svem pozemku. ale ano, urcite je vyhodnejsi se dohodnout = volny trh = oboustranne vyhodne dohody.
opet, nenazval by som to vyderani. to je stejne jako ta soudeska vymena jablek za hrusky. dohoda neni vydirani.

uz me malinko zacina unavovat, jak nejste schopen jednoznacne odpovedi a nez abyste neco konečně uznal, tak radeji preskocite na jine tema...

2.) no vidite, ze michate dve veci dohormady.dobre cena benzinu je taktez s nadhodnotou a opet se ptam, jak tu nadhodnotu vypocitam?

3.) myslim, ze neexistuji dukazy o tom ze by predcolumbovsti severni indiani znali sklo. - a tento bo bych opustil, uz to neni o diskuzi ale o zjitovani historickych udaku nevim k čemu...

4.) jasne, ale na zaklade stejnych cinov si mohou ruzny lide vytrovit jiny nazro. stejne tak jako na zaklade stejnych parametru nejakeho vyrobku si vytvori lide ruzny nazor na neho a tim padem i jejich ochota za nej zaplatit bude ruzna.

5.) s tim, ze je to podvod jste prisel vy. ja si to jenom potvrzuji... takže nevíte, ok

6.) a ma jim to byt zakazané? (treba tu vec potrebuji rychle a nemaji cas si cas zjistovat aka je bezna cena...) a nebo jsou v lokalite kde to jinak nejde. viz voda na letišti. ale stale, nemusi si to kupovat. nemusí. ale stene to deljí - je to dobrovolné.

7.) to nevim.... ale stale plati ze je vysledkom nabidky a poptavky.

ale ja davam priklad, kdy nema na vyber z jineho obchodu!!! tak mi neodpovidejte na neco jineho.

BUDETE REAGOVAT NA TOHLE? clovek ma na vyber si ode me nic nekupit. pokud si koupi, je na tom lepe nez keby nekoupil.

7b) kebyze umirate hladom, tak ma hcleba vetsi hodnotu nez zlato... nbeo nesouhlasite? ODPOVEZTE!!!!!

má možnost v klidu odejít. ma moznost obchod vobec nerealizovat. (ze ma moznost nakupit jinde som nepovedal, prave ze nema, to je ten point a proto je ta jedina moznost pren ho vyhodna)

8/ uprimne uz nevim o cem byl tento bod, je to uz nejaka blazniva smes...

mimochodem , jaka je hodnota vasi prace? a odpovida vasi mzdě? a jak si to viete overi??

9.) no zlodej bol ten komunisticky stat..... takze kazdy clovek ma jine potřeby. to jsem rád, ze jste se shodli. takze neni zadouci, aby mali vsetci stejně...

10.) MUZETE POTVRDIT NEBO VYVRATIT TO CO PISU A STALE NEODBOCOVAT???? takze radeji byste umrel hlady s kuskom zlata v kapse nez abysteho vymenil za chleba. v poriadku, vasa subjektivna volba.

11.) no vidite a to je dukaz ze je hodnota subjektivna. pre vas ta starozitnost hodnotna neni ale pro nekoho ano a je ochotny za nu dat miliony.
no ale jak muzete vedet, ci je ta hodnota vyssi, ked ju nepoznate? dokonce ani nevite jak k ni principielne dojít
na otazku "jaka je hodnota prace?" mi odpovide "podle toho, kolko hodnoty vyprodukoval" eh.... dobre tak teda. kolko hodnoty vyprodukoval ten kadernik? opet, ako to zjistite? (objektivne)

pokud to nevite vypocitat, tak jak vite, jaka je hodnota prace????
dává.
takže jste uznal že čr musim platit za neco co nevyuživam, tim padem je to nasili.

u obchodnika zaplatim za lsuzby nebo zbozi, ktere jsem si vybral. - nerozporujete to. tak super, ze uz si rozummíme.

co mezi sebou porovnáváte lacno a draho???

ne. mezi nasilim, potazmo vydiranim v mem a vasem pojeti.

nebo to muzete brat jako bonus v ceně. a kebyze se vam nekde nelibi, tak tam nechodte... jenze ja musim platit socialne povinne, aj ked nechcem
odpovidam Kuřti Joe - ten psal, že to čeká...

jak říkám, je to info pro rodiče. jestli ten to vyhodnotí jako nevýznamné, tak to dítěti podle mne nijak neublížilo a pak to ani nepovažuju za trest :) (ale nejsem nejaky extra zastance poznamek, to vubec - jenom v tom nevidim, az takovy problem)
mzda je nejake cislo. a hodnotu prace rikate ze nevite vypocitat. tak jak muzete rict, jeslti je mzda vyssi nebo nizsi??????
já nechci číslo, ale princip.

pokud to nevite vypocitat, tak jak vite, jaka je hodnota prace?

a kdo to teda vie spocitat????
dává.

no vim, ze platim zdravotni a socialni pojisteni statu, ikdyz nechci...

u obchodnika zaplatim za lsuzby nebo zbozi, ktere jsem si vybral.

znovu. neverim vam, ze ten rozdil nevidite.

to co naznacujete s tym balikem se mi asi jeste nestalo :)
no ale i v oblastech, ktere me jsou proti srsti. to je zasadni... napr "jsou mi nechutni homosexualove ale nechci jim nic zakazovat". to umi malokdo
Autor: Hrosik1 Čas: 2025-02-19 19:45:41
moc dulezity a krasny prispevek!
haha jo presne :D
nevysvetlil jste to.

aka je ojektivna hodnota prace kadernicky? (vynecheme naklady, ciste jej praca)
no... dava....

nechcem platit za sluzby ktere nevyuzivam ale musim pod pohruzkou nasili...

naproti tomu u obchodnika nemusim
1.) myslím ze ne. a pokud máte pocit, ze ano, muzete to nejak osvetlit? rekl jsem "tak si jde kazdý po svém" bavili jsme se o obchodu, a vy jste preskocil na jiné téma. ale platí to i zde. " kazdý po svém"...

2.) no myslim ze ho nechapete vy. objektivní = nezávislý na pozorovateli a měřitelný. coz u hodnoty/hodnocení nelze. ta diskuza byla o necom iném ale. teraz se bavíme o hodnote takze znovu:
hodnota benzinu na benzince je tedy objektivná a bez nadhodnoty?

3.) eh... takze tvrdíte opak? tak to dokažte....

4.) na základe ceho si vytvoríte názor na nejakého cloveka? je to subjektivní, tedy není co tipovat. kazdý může hodnotit jinak. není cílem něco uhodnout (protoze to není objektivní ani měřitelné, nelze ověřit, že jsme tipnul "správně" - proto nic takového neexistuje).

5.) tak to netvrdte. proc mi neodpovite jeslti je to podvod nebo nie? a jeslti je nieco kvalitne je taky subjektivní hodnoceni...

6.) ale víte že i ta běžná trhová cena je podle vás už s nadhodnotou? a kebyze som si neco dobrovolne koupil 100x zražse nez je obvykle, tak čo? to je muj problem, ze jsem si to nezjistil, ne? a takeho cloveka je teda podle vas treba zavorit do blazinca?

7.) ano v mainstreamovem vyzname je trhova cena vysledkom nabidky a poptavky.

BUDETE REAGOVAT NA TOHLE? clovek ma na vyber si ode me nic nekupit. pokud si koupi, je na tom lepe nez keby nekoupil.

7b) kebyze umirate hladom, tak ma hcleba vetsi hodnotu nez zlato... nbeo nesouhlasite?

má možnost v klidu odejít. ma moznost obchod vobec nerealizovat. (ze ma moznost nakupit jinde som nepovedal, prave ze nema, to je ten point a proto je ta jedina moznost pren ho vyhodna)

8/ jezisikriste tam mu brani v necom inem. kebu mu ničim nehrozil, tak vy to samozřejmě nebolo vydiranie....

NEREAGUJETE NA TO CO PÍŠU, ROZHODNĚ TO NEPOPÍRÁTE, TAKŽE BERU ŽE SOUHLASÍTE. zakaznik ide nakupovat preto aby ziskal tovar. prodavac aby penaze. obaja kvoli zisku, obaja neco potrebuju.

takže nadhonodta není podvod.

nevíte jak zjistit objektivní hodnotu věcí, tak už s tím laskavě neargumentujte. snazil jsem se vám to po dobrém vysvetlit, ale vy se stále nemlouváte jak nejaký fanatik. "na kalkulacce" jak prominte, ale to je odpověd jak z materské skoly...

ale odkazujete na nich... tak treba mate vo firme, co ja viem... no jakmile si tu vec nekdo kupi, tak to uz je projev trhu... ed moc nechapu proti cemu argumentujete. ale objektivna hodnota noveho tovaru urcit jde ze? :D (na kalkulacke)

sak nikdo nikdy nepovedal ze trh uci vsetkym rohlikom stejnou cenu.... tak v jinom miste je treba jina poptavka... v podleme vubec nechapete co je trh....
dozvim se uz konecne ako za zjistuje principialne ta objektivna hodnota?

9.) no ti oligarchovia si tu kupili... majetek kroty byl predtym ukradeny komunistami. nema to uplne idealne reseni, ale za me lepsi nez keby to zustalo zlodejovi.

ale kazdy clovek nepotrebuje pit stejné množství.... ani teplotu, kazdy prezije iny extrem. tedy kazdy potrebuje k zajisteni svych potreb jiny pocet zdroju....

10.) takze radeji byste umrel hlady s kuskom zlata v kapse nez abysteho vymenil za chleba. v poriadku, vasa subjektivna volba.

11.) to se nevylučuje. vy si tedy nemylsíte že starožitnosti nabývajů na hodnotě? třeba protože se stávajů vzácnějšími? nebo čiste pretoze su krasne?
nebo spíše práce a míně buzerace... nebo jako myslíte že by měla mexická vláda zavést sociální programy? :D

záleží jaké kriminality se to týká... pokud by třeba drogy byly legální tak máte hned o 90% kriminatiy méně...

stéle nechápu, co má Mexická vláda udělat aby byl trumpík spoko...
ja rozhodne nejsem zadny zastance statniho skolstvi a uz vubec ne toho ceskeho, ale...

stale trvam ze ucitelky nemaji cas na to, aby s detmi mluvili o kazde kravine treba tak jako v Ježku a už vubec ne u takto starších dětí. ty uz podle me presne vi jake chovani ma jake nasledky. a nevim o cme s nimi chcete uplne mluvit, pripadne by to meli delat spise rodice.

a já tedy poznámku nepovazuju za trest. je topouze informace pro rodiče, že se díte chová nějak nevhodně nebo narušuje výuku. jeslti ho poté potrestá rodič, to už ale nesouvisí se školou. to samé 2 z chování. pokud je to opodtstanné a dítě se nechová podle pravidel, které v dané intituti jsou tak tohole by přece mohlo fungovat i a soukromých školách...

známky podle mě nejsou zrovna nejlepší způsob hodnocení ale rozhodně je nepovažuji ta trest. je to opět informace. u menších dští hlavně pro rodiče, u větších pro ně samotné.
proc myslíte? určite boly v minulosti státy, kde bolo strajkovanie potacovano, to ano. ale kedze pravo na straik (pokud teda neporusuje smlouvu) je negativne pravo, tak by jiste bolo.

no strajkovat se da aj tak, ze sedite doma a nepridete do robotuy, tak to by vas asi nikto nerozhanal. neprek tomu ze nasili tez stoji penazi, tak mozno by bolo pre zamestnavatela vyhodnejsi se se stavkujicim zamestnancom domluvit.

ale vyplyva z toho ze nedokazete tu nadhodnotu dokazet. ked nevite kolko je, tak taky moze byt kludne 0.

ne nemusite. nemusite si kupovat vobec nic.

preco ne? pretoze neviete odpoveda? oboji je o hodnotě/hodnocení. které je vzdy subjektivní. a nbeo slovo hodnota používáte pokaždé v jinm významu, ale jak potom tomu mam rozumet...
a aka je teda hodnota prace? ako ju zjistime?
ja jsem vam ho vysvetloval davno a videl jsem to tak davno predtym, nez jsem vubec zjitil, ze dajaky ankap esituje.

naopak vas vyklad dobrovonosti a nasili nedava smysl
Jo tak tohle je strasny.... ikdyz to ma asi podle nich vezt k tmeleni kolektivu a ze si to s tim jedincem pak vyridi ostatni. Ale predstava ze by tohle treba nekdo delal zamestnancum... :D
Tak to si radsi necham dat cla nez tohle ne?...

+ by se obe strany mohli zamyslet nad duvodem takove masivni migrace... a jestli to je vubec problem
co to ma spolecneho se statem a co by bylo podle vas v ankapu jinak? dyt to je normalni trzni vyjednavani podminek a platu.

nerozumim na co se me ptate. to prece zalezi na vasem subjektivnim nazoru...

jasne, tak jak ju odhadnete a jak vite ze jste odhadol dobre? pokud neco nevite, tak netvrďte nic o nadhodnote...

nenuti, stejne jako vam nik nenuti si to od spekulanta kupit... nechap proc to sem tahate a co to ma dokazovat...

kde se beru vase nazory a hodnoceni jestli je neco pekne nebo ne.. spadnu z neba?
no tak vidite, ze stavkovani funguje a zamestnavatel nan ho pristupil...

COŽE? ja sa ptam ale na objektivnu....

Pomud nevite spocitat objektovni hodnotu, tak jak vite, jestli ju dana cena splnuje nebo nie?

(subjektivna se logicky nepocita, ked je pre kazdeho ina... to je podstata subjektivnosti)
1.) ano. to nejak vyvraci to, co rikam?

2.) vy mi chcete tvrdit ze náklady, tedy ceny za suroviny nebo vstupy jsou objektivní, ale ceny výsledného výrobku uz objektivní nejsou? to myslíte vázne?
tak treba takovy benzin by se dal pocitat do nakladu. jeho cena je tedy objektivní a bez nadhodnoty?

3.) no pro ne bylo sklo taky vzácné když ho nikdy predtím nevideli...

4.) kdyz neco hodnotím - říkám o tom svůj subjektivní názor. hodnota je tedy subjektivní. ano , můze se stát, ze nekdy se nekolik lidé shodne, ze má pro ne neco stejnou hodnotu. ale to z ní jeste nedelá objektivní = meřitelnou, nezávisle na pozorovateli.

5.) ale jak víte, jaká je její objektivní hodnota?? ja ji proste prodávám za 100kč a dejme tomu ze jste si ji koupil. za týden jste ale zjstil, ze ji prodávám za 10kč (to prece neznamená, je ze taková její hodnota, můžu prodávat i tzv. "pod cenou").
ale otázka kazdopádne byla jestli to povazujete za podvod, a ne jestli VY byste si ju koupil...

6.) ktera se určuje jak? sam jste priznal, ze to neviete spocitat....

7.) ne nepochopil. jn me prekvapuje, ze jste pouzil "trhovou" cenu - coz ale není logicky objektivná. trhova je vysledkom nabidky aj poptavky. napriklad chleba za zlato. aky ukor! clovek ma na vyber si ode me nic nekupit. pokud si koupi, je na tom lepe nez keby nekoupil.

7b) má možnost v klidu odejít. ma moznost obchod vobec nerealizovat. nevyhodny obchod je to podle vas. pro nej je asi v tu chvili cenejsi ten chleba nez zlato, proto to vymenil....

8/ opet, kebyze ma "vydirany" moznost v klidu odejit - neni to vydirani.

zakaznik ide nakupovat preto aby ziskal tovar. prodavac aby penaze. obaja kvoli zisku, obaja neco potrebuju.

takze zisk neni podvod. to je dobre. takze ani nadhodnota neni podvod.

doprčic už! a jak spocitate objektivni hodnotu tech nakladu? ja uz nevim, jaky mam dat priklad, aby ste s stale nevyhovaral. na kazdou vec mi muzete rict, ze se sklada z nejakych dalsich nakladu... ale prece tam musi byt i nejaka prvotni cena/hodnota, abychom mohli počítat!

tak se spitajte tych svych uctovnikou jeslti ceny neurcuje trh, tedy nabidka a poptavka (a to neni rakuzska ekonomia, to je uplne normalna bazna mainstreamova ekonomia na celoum svete). ankapista vam nerekne aka ja objektivna cena nebo hodnota veci, pretoze zadna taka nenie :) vy tvrdite ze je, tak vy musite dokazat, ako sa urcuje/zjistuje.

9.) nie. do otrokartva bol vrhnuty nasilim a nemal moznost odist. to ze vam nekdo nabizi tovar za vysokou cenu neni nasili. vy ten argument akurat prekrucate...
aha a ake tie zakladne potreby teda su? a su pre kazdeho cloveka stejne, vsak?

10.) muzete mi odpovedet na otazku, na kterou se ptam???? takze nabídka chleba za zlato vám nepřijde lepší nez zadná nabídka? (a vydírání to není, chybí tam pohruzka násilím. je to pouze nabídka)

11.) a neni to predrazeni dukazem prave toho, ze toto dilo ludia subjektivne ocenuju na 1000x nasobok toho, ked bolo vytvorene? a je to ceda cele zle a s nadhodnotou. no dobre, ale ked to vsem vyhovuje, tak v com je problem?
logo Urza.cz
kapky