Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Hrosik1 (strana 24)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
tak bez nich je to jeste horsí :)

jak ríkám, braní si penez od mafie s nejakym oduvodneni, "že, ale přece..." proc by to u skol melo byt kosher a jinde ne...

prijde mi to trochu takovyto pokrytectvi ve stylu Dana Vávry. strasne dlouhej člávek o tom, jak jsou dotace do hermího prumyslu hrozný. ale pokud to přecejenom bude, tak si o ně požádám taky ;) (jako zároven to chápu, ale zároven to je cesta do pekel)
Autor: Hrosik1 Čas: 2025-02-25 09:50:07
do budoucna je to bez debaty a u prumerne mzdy taky. myslim u tehc uplne nejchudscih, nebo neschopnych a nezodpovednych. vypocet by byl perfektni. akorat nektere jedince nepresveci ani cisla, kdyz je uvidim cerne na bilem pred sebou. :) mozna zkuste i trochu pruzkoumat historii. mam pocit, ze v kazdme state vzdnikaly duchody z trochu jinych duvodu a to velmi postupne. napred jen treba pro valecne veterany, (aby z nich nebyli bezdomovci bez nohy), potom pro vojaky obecne, potom pro policajty a uredniky, potom pro tezke profese atd atd... ono taky sousta podniku byly statnich, takze nejak bylo "fer", aby třeba horník, kdyz uz nebyl schopný horničit dostával dál od státu plat... no a taky lidi mnohem driv umirali, takze to nezralo tolik verejnych penez :)

myslim, ze byly doby, kdy jste vlastne socialni pojisteni neplatil vubec ale dostal jste duchod. to se logicky vyplatilo :)
1. užitečnost je opět subjektivní. nebo aj tu dokážete nějak změrat/zpočítat? náklady jsou v Euroch, užitečnost je v jakých jednotkách?
a tieto parametry o zakoch urcuje kdo? čo keď pro nekoho jineho je uzitecne neco iné? já bych napriklad pridal jeste aj kvalitu.

2. já se ptám jak to deláte vy. vy mluvíte o objektivitě a o porovnávání...

3. keby ten stat bol dobrovolny, tak hej :)

4. zadny dvojaky meter. ja si definuju nasili a slovo "muset" a dobrovolnost nějak. a zádný dvojaký meter tam nemám. naopak vsechna tyto slova pouzíváte v různamech, jak se vám to hodí
ok, fér. já však taky nenarážím na Vás osobně, ale na soukromé školy "anarchistů" ...
iflaci zpusouje predevsim stat tisknutim penez...

a zkousel jste si to nekdy zpocitat, jak se vam to duchodove pojisteni perfektne vyplati?
Autor: Hrosik1 Čas: 2025-02-25 09:35:32
myslím že existují lidé, nebo minimálně existovali, kterým se to přecejen vyplatilo. a pak je to udržováno ve formě urban legen dál, že to vlastně nějak jakoby funguje...
Takze se tech penez nejde vzdat? Myslim, ze je jde minimalne nepouzit...
Autor: Hrosik1 Čas: 2025-02-24 10:10:34
všechno je mi sympatické, ale to omlouvání si, že tady v tom případě si brát dotace od zloděje mě dost překvapuje...

tohle je přesně důvod, proč se toho státu nikdy nezbavíme. "já jsem celý život platil a zároveň stát mě s něčím pořád otravuje, tak mám právo na důchod, zdravotní péči, dotace na FVE a vlastně cokoli dalšího mi ten stát nabídne..."

je to za mě legitimizace mafie ve stylu, dyť oni mi tady několikrát vybili výlohu. tak když mi tady teď nabízí tisícovku, kterou někomu ukradli, tak si ji vezmu jako část odškodného...
no stále jen argumentujete těmi náklady, ale jak objektivně ohodnotíme ty náklady? především teda prácu toho dělníka? a proc toho, co delá pomaleji hodnotíme více?

také jsme mi jeste nevysvetlil, jaká je objektivní hodnota vaší práce. nebo klidne muzete jakykoli jiny priklad, ale tohle by melo byt nejjednoduzsi...
z cehoz vyplyva, ze to cely nedava smy.... eh ale nic...

mohl by si nastudovat aspon toho Marxa, kdyz uz....
vsak se ji nemusite ucastnit...
muzejete ji srozumitelne formulovat? tu úlohu...

tú krabičku, ktorú vyrobili lempli neefektívnym spôsobom výroby ohodnocujete vy jako vyší, je to tak, že?

vsak ja nechcem nikomu branit aby cokoli ohodnotil, jak uzna za vhodne. to je prave ten point. ja nerikama jaka presne ta hodnot je, to musite rict vy, ked tvrdite, ze je objektivni... ja rikam, ze je subjektivni.... a lisi se treba tim, jak moc zrovna tu danou vec potřebuji/chci (takže se samozřejmě mení i v čase. logicky)
proc tedy tvrdite, ze ma jedna vetsi hodnotu a jedna mensi? a k cemu takova teorie je, kdyz zakaznik nema sanci si to nijak overit a ani ho to nijak neovlivnuje?

a vam opravdu dava smysl, ze kdyz stejou vec se stejnym vysledekm clovek vyrabi delsi dobu, tak ma dostat zaplaceno víc, nez ten, kdo to zvládl rychleji?
1. opet se neptám na konkrétní čísla ale na princip. takže zase nevíte?

2. opet, pokud chcete neco objektivne porovnávat, tak ty čísla rozhodne potřebujete.

3. jestli efektivitou myslíte alkohování zrdojů, tak se dá docela snadno spocítat, ke kdyz mi stát bere kolem 50% a co za "sluzby" mi za to poskytuje.. akorát ze u nekoho to muze vyjit i dobre. (ale takových lidí bude myslím minimum"

4. a pak je tam stále ještě ta složka násilí... (ikdyby efektivita byla opravdu vetsi u státu)
vyhýbavá odpověď.

jak se pozná, čo s danu výrobou souvisí?

třeba i doprava ředitele do firmy? a může se dopravovat čímkoli nebo se musí snažit ty náklady minimalizovat? a co třeba jeho strava? souvisí, nesouvisí? a proč reklama? reklama s výrobou nemá nic společného, slouží pouze na propagaci výrobku za účelem zvýšení zisku tedy nadhodnoty...

mohu tedy do nákladů počítat cokoliv? a proč pak ne i tu nadhonotu = tedy zisk/plat majitele... ??
tu efektivitu nejak merite/počítáte nebo je to jenom pocit?
Autor: Hrosik1 Čas: 2025-02-24 09:28:28
1. chat gpt lze docela snadno presvecit o cemkoli

2. ano, kdyby stat opravdu nikdo nepotreboval, tak uz ho nemame... (potrebuji ho minimlane samotni politici, urednici, duchodci a dalsi zavisli lide, kteri ho bud primo utvareji a nebo se neprimo podileji na jeho fungivani)

3. je to takovy univerzalni a zaroven nic neriajici argumetn "kdyby" lide nepotrebovali nasili, tak davno neexistuje... yeah, but...

4. soukrome skoly jsou dotovane statem, coz mi prijde dost pokrytecke predevsim od libertarianu nebo primo ankapu, protoze pokud lze udelam vyjimku zde, tak proc ne jinde a timto stylem se toho statu opravdu nikdy nezbavime

5. kezby to bylo tak jednoduche :)
100 lidí, 100 chutí...

Nebo jakou ulohu ted mate na mysli?
Jak poznate, kdyz vidite ze je stejny, jako zakaznik, ze je mene hodnotny?
A prozeadite nam tedy co to je, respektive jak se to pozna?
ale jak vite, ze je menej hodnotny? jak se to urcuje? to jste stale nevysvetlil...

podle me je hodnotny prave tak, kolik jsem za nej byl ochoten zaplatit
asi dost zalezi s kym... ;)
a to se vyplatí...
Takze kdyz mi nekdo stejnou vec vyrobi pomaleji, tak mu mam zaplatit vic nez tomu co to vyrobil rychleji? :DDD
Nechapu, co by kohokoli motivovalo snazit se vyrabet s nizsimi nakldy, kdyby z toho nic nemel....
Jasne no. Koncime u nakladu.

A hodnotu lidske prace, vcetne vlastni taky nevieme spocitat, ale rozhodne sme vykoristovany, protoze nepadaji peceni holuby z nebe do huby a je to vsechno objektivni a s kalkulackou.
Lidi jsou ruzni a ruzny konicky maj... to mi taky prijde v pohode

Bylo by divne, kdyby se objektovni hodnota neusrale menila. Ale kebyze je subjektivni, tak na tom vubec nic divenho neni. Navic se hodnota nemusi vyjadrovat jen v penezich ale klidne v počtu jablek neboť i hodnota penez se neustale meni... nejak nechapu, co je na tom tak tezkeho toto pochopit. Ale to byste to napred musel asi zkusit.

Rekli jsme si ze nazor na cloveka si delam podle nejakych jeho projevu/parametru.
Proc by to nemelo tak byt i u veci? Kdyz nejakou vec nechci a nepotrebuji, tak je logicky pro me hodnota nulova, bez ohledu na jeji naklady...
Jeste by me zajimalo co vsechno do tech nakladu norbertik zapocitava, aby to bolo objektivne...
Nene....

A zeby ti lidi i ruzne veci ruzne hodnotili? Ale to delaji chybu, protze hodnota je prece objektivni... jenom to ti blahovy lide netusi a nechaji se tedy klamat zlymi vykoristovateli...

Pritom by si tu objektivni hodnotu mohli tak snadno vypocitat... na kalkulačke....
Dobra absurdita, co? :D

Nevim co by pak lidi motivovalo snizovat naklady kdyz by pak museli prodavat zase niz, aby nebyli za zmrdy, co si nechavaji nadhodnotu.... ach jo

Takze norbertik je dokonce paleokomunista? :)
Tohle vsechno je prave k diskuzi....
takze naprosto stejné věci s objektivně stejnými parametry mají jinou hodnotu.... a jeste navíc tak, která byla vyrobena efektivněji má hodnotu nižší....
logo Urza.cz
kapky