Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele matespok (strana 1)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: matespok v doméně proton.me
Jenže když řeknu, že velké kolo, které se točí, se nazývá Ruské kolo, tak však taky nemá nic společného s Ruskem - nebylo vyrobeno v Rusku ani s ním nemá nic společného. Pouze ho tak označuji, protože se tak prostě nazývá..
Netuším, jestli rozumím správně, kdyžtak mě prosím opravte, ale lidská práva se neodvozují od vlastnictví pozemků, ale od vlastnictví jako takového; vyrobím-li si kartáček, tento kartáček právě vzniknul a je můj, před tím, než tento kartáček začal existovat, tak ho nikdo vlastnit nemohl - Práva jsou odvozována od vlastnictví samotného, ne od vlastnictví pozemků, protože můžu vlastnit i jiné věci, než pozemek.

Úplně ale nevidím mezi "přirozeným(vlastnickým) právem" souvislost se státy; pouze takovou, že mé vlastnické právo narušují.
takové právo se NAZÝVÁ právo přirozené; když se něco nějak nazývá, neznamená, že se nějak opírám o argumentaci o přirozenosti. Když jedna věc splňuje moje požadavky a nějak se nazývá, neznamená to však, že s tímto názvem nějak souhlasím nebo dokonce bych to tím sám tak nazval.
Autor: matespok Čas: 2026-02-19 09:01:41
Přirozenost mi přijde, že vychází z toho, že vždycky nějaké věci byly něčí, a to odjakživa - a od toho mi to přijde přirozené. Zároveň mi přijde, že když je více jedinců, kteří podle toho něchtějí žít, tak nač jim zabraňovat v tom, že dobrovolně chtějí žít bez téhož "přirozeného práva"?
logo Urza.cz
kapky