Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Diskuse Stok (strana 149)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
neuznal. protoze pak by ten koncept pozitivni/negativi prava nedavam smyls (coz je zrejme to, co vy zastavate). ale take je mozne, ze se to jen jinak definujete a tedy nesouhlasite s necim jinym, nez o cem to je.

shodneme se ze pozitivni pravo a narok je to same?

kdyz mam na neco automaticky naroz - nekdy mi to je povinen zajistit - nucení...

chapeme?
Web: neuveden Mail: neuveden
Nezasírejte Stoky, nenaprogramoval jste je.
A hezký nový rok vinšuju. Ať v něm konečně zvládnete dodělat slibované články a důkazy a podat úspěšnou ústavní žalobu.
a presne naopak to logicke je?
O tom k čemu slouží Stoky vy fakt nerozhodujete šašku. A vzhledem k tomu, že jste byl sám opakovaně jejich majitelem vyzván ať jdete do háje, pusobíte dvojnásob směšně. Šašku.
Dalo by se jinak říct, že Stoky neslouží k tomu, abyste sem vypisoval k čemu nemají sloužit --> Zasíráte Stoky. Šašku.
Starejte se o sebe šašku.
Argument není, že nějaké tyhle částice nazývané patogeny, viry... neexistují ale jestli je dostatečně prokázáno že jsou opravdu původcemi odpovídajících nemocí. Bohužel kolega už zdá se z diskuze vysmahnul. Škoda, právě ty důkazy jsem se s ním snažil rozebrat.
no vsak prave, nema. stejne jako ta predikovatelnost. myslim, ze 100% predikovatelne neni nic a ze nemuzeme vedet jeslti to nybylo zrovna to trefeni se do nahody.

ja si napsiklad myslim, ze nedokazeme ovlinit sve okamzite emoce ale dokazeme ovlivnit sve chovani - ale jen tedy do urcite miry a ne vzdy. a to jestli ubehnu maraton minimalne do uricte miry samozrejme zalezi na mem rozhodnuti a do nejake miry na mych schopnostech, ktere taky dokazu ovlivnit jen do nejake miry, to je jasne.

ntaky zastavam pozici, ze svobodna vule spise neni. jenom v tom asi nevidim tak jasnou logiku. nemuzeme ji dokazata, jasne. ale ani vyvratit, ne?

prosim definujte nahodu. nebot ta posledni veta mi prijde jako tautologie. nahoda muze byt neco, co je bez priciny, a nebo taky neco co tu pricinu ma, jen ji nejsme schopni videt. podle toho, co myslite to dost meni i tu tezi o svobodne vuli.
"Philosophy is just a by-product of misunderstanding language" - Wittgenstein

Když se oba bavíme o jiné věci, tak samozřejmě nebudeme souhlasit. Je ok odmítnout definici, ale zbytečné pak arguemntovat, jako kdyby ji ten druhý nepoužíval.
Jeslti někdo zvládne nebo nezvládne uběhnout maraton za určitý čas nemá na existenci svobodné vůle žádný vliv. Navíc, i u kompletně náhodných situací se můžeš trefit do výsledku.

Pointa není, že "predikovatelnost způsobuje neexistenci svobodné vůle", ale že existence predikovatelnosti (možná se rozcházíme v definici, myslím: "s perfektní znalostí podmínek jsem schopen na 100% předpovědět výsledek") vyžaduje, aby akci způsobila jiná akce. V moment, co akci X způsobí akce Y nemůžeš říct, že akce X má kontrolu nad tím, že se stane.

Stejně tak pointa není, že bychom byli schopní někde ve vesmíru vidět jev, který potvrdí nebo vyvrátí svobodnou vůli, ale že tak jak je v tomhle argumentu definovaná (svobodná vůle je vůle, která má kontrolu sama nad sebou) je svobodná vůle logicky nemožná.

Buď to, co označujeme naší vůlí, způsobuje něco jiného než my (nemá nad sebou kontrolu, ergo není svobodná), nebo je její výsledek náhodný (z definice náhody nad ní nemáme kontrolu, ergo není svobodná).
Nechci zabíhat do nějaké větší debaty, protože nejsem v tématu odborník. Ale tak někdy jsem slyšel nějaké lékaře, co říkali, že se na nějaké víry klidně mužem přijít podívat někde pod mikroskopem, že je mají a rádi je ukážou....nevím, neviděl jsem je osobne hádat se nechci, ale těm lidem spíš věřím, nez ne.
Co mě ale napadlo v souvislosti s tématem : Věříš, že existují ve vesmíru tzv. Černé díry?
ok tak ted se jiste citite velmi intelktualne na vysi, jak jste nas prevez. ano narok je samozrejme synonymum k pozitovnimu pravu, to je naprosto zrejme a neni to zadna nova myslenka. dotaz znel ovsem jinak...
vlastnicke pravo je arbitrarni stejne jako jakekoli jine pravo. priorezene je nasili. samozrejme bych si vzdycky zvolil to prvni, to nemela byt ani kritika vlastnickeho prava, jen poznamka, ze je arbitrarni :)
Autor: Hrosik1 Čas: 2025-01-01 11:38:54
moc krasnej rozhovor, v hlave minarchista, v srdci anarchista - to mam dost podobne. akorat me ten rozpor docela trapi... :)
Když budu předpovídat, že ubehnete maraton za určitý čas a ono se to stane tak to nebyla vaše svobodna vule?
Patogen doslova znemane původce nemoci. Takže trvdite, že původce nemoci nezpůsobuje nemoc....
Můj stát? ;)
Jistě že průměr.. z hlediska umění je to pro mě dobrý průměr. Nic výjimečného.
Ne. Napsal jsem příspěvek na konec vlákna, kde oba řešíte číčoviny.
A někde píšu že neexistuje?
V kaptializme může vymyslet kdo chce co chce, sehnat financování, a pustit se do výroby prodeje a vydělávání. V centrálním plánování ne.

Nemá smysl špekulovat a snažit se vám vysvětlit základy ekonomie z učebnice pro prváky. Kterej systém vede k rychlejšímu pokroku je experimentálně dostatečně ověřeno a centrální plánování ekonomiky to není. Vaše obkecávání a výmlvvy na tom nic nezmění.
Přitom mohli místo v chudobě umřít někde v lágru...
Jaký más smysl diskutovat o nečem tak subjektivním jako je kvalita uměleckých děl?
Ale jo, nebrání. Lidi by centrálnímu plánovači nosili nápady, samozřejmě zadarmo, z lásky k lidu, přece se nebudou na cizí úkor obohacovat. Teda ne zadarmo, dostali by objektivní hodnotu svojí práce, např. 10 let v gulagu jako Koroljev. A plánovač by moudře rozhodoval na základě agregovaných dat a AI, který nápad bude skvělý a naplánoval by jeho efektivní relizaci. Naopak by byl pokrok rychlejší, protože by lidi zbytečně nevynalézali to samé víckrát jako na volném trhu.

Vlastně co to píšu v podmiňovacím způsobu. Cožpak si nepamatujeme, že to tak v centrálně plánovaných ekonomikách fungovalo? Na ty všechny vynálezy a pokrok ve východním bloku, který se západ a akorát mírně snažil dohnat? Vezměme si takový Trabant 601. To byl takový baječný vynález německých soudruhů, že ho začali vyrábět v r. 64 a nepřestali s tím dalších 26 let. Zatímco na západě plýtvali zdrojí na vymýšlení nových a nových modelů aut a tísíce drobných podnikatelů tam zbytečně krachovaly. Takže tam byl pokrok jaký? No pomalejší!
Centralni planovac by nikdy nenaplanoval Facebook, protoze by vubec netusil, ze ho muze naplanovat.
Nenaplanoval by zadne vyjimecne umelecke dilo, a kdyby ho naplanoval, byl by to opet nejaky prumer.
Nenaplanoval by hru Fallout, ktera se stala nakonec velmi dulezitym mylnikem v hernim odvetvi.

Nenaplanoval by telefony s dotykovym displayem, protoze je nikdo v te dobe nechtel a ani netusil, ze by je chtit mohl.
atd atd atd m
Jak rikam - vse by bylo takove hezky sede, prumerne, vse by fungovalo a lidstvo by ustrnulo. A cely vyvoj by se posouval veeeeeeeeelmi pomalu, protoze by nikdo nevedel presne, CO ma vyvijet...
Ale já vám hned napísal, že si máte dostudovat učebnici. Fakt přiberte i ten slabikář. Nevím z čeho jste si usmyslel že se mi chce vám po 158. vysvětlovat naprosté základy ekonomie. Proč bych měl vůbec marnit čas arugmenty když už jsem to několikrát udělal a akorát to skončilo vašimi osobními utoky a nepodloženými obviněními za které jste se ani jednou neomluvil?

Ale když jste se tu nedávno oháněl tím že věříte vědě a odborníkům, chtěl bych aspoň vidět ty renomované odborníky na ekonomii co tak věří centrálnímu plánování a hejtí volný trh a kapitalismus jako vy. Neuvidím, nikde nejsou.
Vubec netusis, jak veci funguji.
No, beru to tak, ze AI by teoreticky mohla ridit kompletni ekonomiku. Videla by vsechna data vsech firem, videla by data o vsech nakupech a konzumovanych sluzbach, takze by mohla efektivne ridit pocty firem, ktere delaji to ci ono atd.
Ale zabil by se pokrok
Dobře, ne pro učebnici ekonomie ale pro slabikář.
A? Radši po novém roce zajděte do knihovny a půjčte si tu učebnici než budete pokračovat v plácání.
A co jako ta AI vyhodnotí? To jsou akorát ty samé Norbetovské pohádky. Agregovaná data, AI blabla bla. A pak se zeptám na pratickou demonstraci na naprosto zejednodušeném modelovém příkladu s pár vstupy a jedním výstupem (kopáč kope šutr, hrnčír uplácá hrnek) a dostanu maximálně kopec výmluv nebo vysmahne, jen se za ním zapráší...
V dnesni dobe jiz by to teoreticky mozne bylo. Napriklad by vsechny firmy centralnimu planovaci poskytly veskere mozne informace a nejaka AI by to umela vyhodnotit.
Jak jsem psal nize.
Ale i tak by diky tomu lidstvo dosti stagnovalo
Ale individium muze rozhodnout o nejake zmene doslova behem 1 sekundy. Nebo rekneme 1 dne, at je to realisticke
Planovac rozhodne nemuze.
Ciste teoreticky by mohla existovat nejaka AI, ktera by to dokazala, teoreticky ano.
U ni ale bude opet ten samy problem, co u planovace, ze nebude nikdy znat subjektivni preference vsech subjektu na trhu.
Tedy neni problem v tom, ze by neco nedokazala naplanovat zhruba spravne - problem bude v tom, ze vzdy naplanuje nejaky "prumer", cimz se stane to, ze se nic moc zasadne neposere, ale nestane se jedna extremne dulezita vec - nestane se, ze tisic napadu zkrachuje, ale pak se ukaze jeden, ktery posune lidstvo o velky krok kupredu.
Chaos a nepredikovatelne situace zpusobuji, ze dost napadu zkrachuje, ale nektere naopak prijdou s necim, co by zadny planovac nikdy nenaplanoval.
A diky tomu je lidstvo tam, kde je. Protoze velke mnozstvi zasadnich objevu vzniklo prave takto.
Má. Centrální plánovač (v tom striktním smyslu v rámci státem komplet řízené ekonomiky jak za socializmu) nemá žádná data o konkurenci úplně stejně, akorát proto, že ji zakáže. Takže i když nechá vyrábět výrobek nahovno, stejně lidi nebudou mít na výběr. Takový nehezký trik a výmluva, ale to oklame leda nějakého analfabeta. Nikdo to neudělá líp, ale ne proto že by to nešlo, nebo proto že by to plánovač náplánoval dobře, ale proto že to má zakazané. Zatímco na apoň trochu volném trhu funguje funguje konkurence, i kdyby jen její hrozba, která jednak umožňuje aby to někdo mohl udělat líp a jednak to motivuje výrobce samotného.

To jsou naprosté základy ekonomie. Navrhuji vám, abyste si pořídil nějakou učebinici co používají v prváku na ekonomce a pořádně si ji nastudoval. Takové novoroční předsevzetí si můžete dát. Ať v novém roce plácáte aspoň o trochu mín nesmyslů než v tom uplynulém. Berte to ode mě jako novoroční přání :-).
logo Urza.cz
kapky