Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Diskuse Stok (strana 274)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Autor: Hrosik1 Čas: 2024-06-02 17:48:27
Web: neuveden Mail: schován
Super! Megachytra holka! Nemám strach o mladou generaci. :)
1) nektera pravidla, například zvýšení daně z nemovitosoti vznikli až potom, co jsem si pozemek koupil

2) Jak už jsem psal, koncept státu vnikl později než koncept vlastnictví.

3) já se nepotřebuji s vámi shodnout na tom co si každý budeme dělat na svem pozemku a se svým vlastnictvím. V tom je právě ta krása...

4) morálka je relativní. Já jsem se snažil shodnout momentalne jen s vámi. Vetsina lidi vlastnictví ostatních totiž respektuje
Kolik myslíte že takových je, kteří by chtěli vraždit a zabrání jim v tom jen zákon?
Ano myslim ze vraha trapi morálka. A na druhou stranu myslím, že spoustu vrahů netrápí zákon. (Nejen vrahu)
S casem jste začal vy, tak jen reaguji...

"My" ankapisti se na spoustě věcí taky neshodneme.

Ano máte pravdu, morálka je relativní. Takze vám proste přijde morální nekomu narizovat co smi delqt na svem pozemku. Ok...
Vrahem se nikdo nerodí. A nemyslím si, že zákon je to, co člověku zabrání vraždit.
A jak to poznáte, že je to stanoveno objektivně?
Haha jasne však to předpokládám. :) ale třeba prekvapi a bude kreativnejsi
Fakt? To je jedinej důvod?
Takže když řekne, že není gay, tak je vám to prijemne a když řekne že je, tak už je vám to nepříjemné?
Proc by se lidi měli nezabijet?
Já si především myslim, že nic jako objektivní realita neexistuje.

Pokud ano, tak by me zajímalo, jak to poznáte.
Takže vy taky tvrdíte ze cena je objektivní? Proč tedy v každém obchodě stojí stejná věc jinak a mění se to v čase?
Takže tvrdíte že skutečným vlastníkem vsech pozemku je nějaký stát a majitele jsou pouze nájemníci?
Chápete, že to je otázka morálky? A ne toho, co bylo dřív?
Neni. Jednak je mi neprijemne poslouchat gaye a jednak to tricko trosku degraduje vaznost debaty, alespon v mych ocich.
Web: neuveden Mail: neuveden
Ty jses tu novej, vid?-D :-D
Tohle uz tu parkrat bylo
nakonec se dozvis, ze on sice vi, ale nepovi...nebo tak neco :-D
jak se objektivně stanovuje objektivní hodnota?
proč by měl existovat základní respekt k majetku druhých lidí?
třeba proto, že ty pravidla vznikla až potom co, jsem si ten pozemek koupil a neodsouhlasil jsem je a nikomu tím neubližuji
nějak se mi plete nájomca a majitel toho bytu. a proč by ty stejné pravidla měli platit automaticky i na dědice? pokud to bude ve smlouvě, tak klidně, ale nevím proč by to mělo být paušální?
a proč by ne mém pozemku měli platit nějaká pravidla, která jsem si s nikým nedohodl?
a jak se taková objektivní hodnota prosím stanovuje?
Autor: hefo Čas: 2024-06-01 23:34:21 [↑]
Ešte aby nedošlo k chaosu - nepoužíva sa teraz, nad "vlastníctvom" v bežnom zmysle, lebo neprináša voči bežne chápanému vlastníctvu nejaké prospešné účinky. Ale iste chápeš tú analógiu a predovšetkým to, čo v štáte odpovedá platbe za takýto nájom v ankape.
Autor: hefo Čas: 2024-06-01 21:15:08 [↑]
Ja asi tiež nie, a to práve preto, lebo tu nemáme ankap a takýto inštitút sa v praxi používa málo, ak vôbec. Ak to má nejaký ustálený termín, tak si ho nepamätám.

Ale pokiaľ ti nerobí slovenčina problém, dá sa z toho vytušiť, čo to zhruba je - máš nejakú vec, typicky pozemok (lebo ten je v ankape alfou a omegou), v prenájme a platíš za to nájomné. Pričom tento nájomný vzťah sa dá prevádzať predajom či dedičstvom tak, že na nového nájomcu platia tie isté pravidlá, ako platili na doterajšieho (alebo inak povedané, máme statok "povolenie k užívaniu veci", s ktorým sa obchoduje).
jo to me taky :)

tak je to samozřejmě z STH :D

ano, změřené hodnoty např. na teploměru jsou něco jiného něž hodnota v ekonomii. ale mě z toho proste vychází, že pokud je pro mě nějaká věc hodnotná, tak je zároveň užitečná, obojí je subjektivní a pak teda hodnota té věci = užitek té věci (a ne objektivní vlastnost jak říká norbertek)

hodnoty odečtené z teploměru - to má úplně jiný význam, z kontextu. a neplatí tam, že ty věci, co jste psal jsou to stejné, ale že se pojem "hodnota" používá pro různé, odlišné věci (takových slov je víc). nic méně, jsem přesvědčen, že s norbertkem se bavíme především o užitku a jeho případné subjektivitě a o hodnotě nemluvíme (jasně, pro mě to je to samé)

chápu o co jde s norbertkem. ale tak nějak se v rámci toho ujišťuji, že 6ti letému dítěti to budu umět vysvětlit dobře :)
hm, tak jo :)
a však proč pořád chcete, aby se nařizovalo něco plošně všem? ty dohody přece mohou být i mezi menším počtem lidí nebo mezi dvěma...
a na "všeobecně platných" pravidlech je dobré se domluvit a ne je svévolně nařizovat
s tím se vlastně dá souhlasit :)
vlastnictví, jako koncept, existovalo dříve než zákony. z jakého titulu se tedy zákony nad vlastnictví povyšují?
pokud k tomu nepoužije násilí, tak ano, prospívá
logo Urza.cz
kapky