Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele pan Jardík (strana 12)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
Spíš ne, ale děkuji za opravu.
Hodnota majetku se odhaduje přece podle tržní hodnoty, tj. podle zájmu kupců. K čemu ta NTH? Já bych chtěl od tebe vidět nějaký praktický užití.
Je to přece ale jeho rozhodnutí. Jinej by to udělal jinak.
Ok no. Jak vůbec postupuješ při výpočtu hodnoty majetku? ;)
Ok no. Jak vůbec postupuješ při výpočtu hodnoty majetku? ;)
To budeš velice oblíbenej obchodník, když budeš mít věčně prázdnej krám.
To nepopisuje NTH, to popisuje výpis z účtu.
„Neexistuje síla, která by mě donutila, když nechci.“

Když nechceš zdražit, vyprodáš za levno. To je tvoje obchodní preference. Subjektivní, nutno dodat.
STH popisuje chování spotřebitelů na základě jejich subjektivních preferencí. NTH nepopisuje nic.
No ale to jsem psal, že cena je objektivní údaj. Je to prostě X jednotek něčeho. K jejímu vzniku ale vedlo osobní posouzení.
Cyklíš se. Bez ohledu na to, jaký ideologický a morální znamínko tomu dáš, tak takový chování aktérů, tady bylo, je a bude a STH ho popisuje. Jak už jsem ti psal, ekonomické zákony nejsou zákony ve smyslu legislativy, jsou to zákony ve smyslu vědeckých zákonitostí. Nedá se říct, že Newtonovy zákony platí, akorát je teda potřeba změnit tu černou díru. Stejně tak se nedá říct, že NTH platí, akorát je potřeba změnit ty lidi. Buď teorie funguje nebo nefunguje. Tak jednoduché to je. Jestli by mohla nebo měla, to je otázka sociálního inženýrství, ne sociologie, ekonomie, psychologie, tj. věd, které ty vztahy jenom popisujou.
Ty už zase máš ty svoje stavy.
Rakouská „hodnota“ je založená na potřebách a možnostech jednotlivců (subjektů).

Nemícháme. Říkáme, že to má vliv při rozhodování. Je to projekce užitku, když už.
Stačilo napsat „spíš žadoním o interakci“.
Ne.

Chceš předat myšlenku, nebo spíš žadoníš o interakci?
Jsem jedno velký ucho. Opět.
Tvoje argumentace snad nepotřebuje mě, aby byla. Nebo ano?
Dokončí argumentaci, jako bych odpověděl podle tvých představ.
Škoda že se ho nechceš zeptat a musíš ty zdrcující stěry ilustrovat třetímu člověku, kterej o to nejeví zájem a připadáš mu s tím jen jako smutek vzbuzující kašpar.
Prostě mě to zajímá. Jsem zvídavej člověk. Proč se mě na to ptáš?
Proč se ptáš?
To nezáleží.

Nudíš mě.
Vystačili bychom si, kdybych tvoje chování nepovažoval za buzeraci na úrovni „za každým druhým slovem musíš zaštěkat“, která nikam nevede, nikam mě neposouvá, nebaví mě. Zákonitě v N-tý vlně substituce udělám někde chybu, protože ti to píšu za chůze nebo když seru. Ty ale děláš chybu od začátku a děláš ji furt.

Ankap ≠ území bez státu. To není jeho definice.
Já si prostě myslim, že se jen podívat mezi lidia všiml si, že se lidi při transakcích rozhodujou prizmatem osobních preferencí, ne prizmatem nákladů, tak mu přestalo dávat smysl, aby se držel přežitý terminologie. Pro hodnotu v nákladovým smyslu přece zůstal adekvátní výraz: náklady. :)
Ale výraz subjektivní chápeme spíš stejně. Výrobce subjektivně určí prodejní cenu. Ta se objektivně rovmá nějaké nominální částce vyjádřené konkrétní měnou. Ty subjektivně stanovíš, jestli se ti to vyplatí. Na obou stranách transakce se střetávají rozdílné pohledy na hodnotu. To je subjektivní.
To ti vysvětluju měsíc a jiní už léta, že argumentuješ proti STH jiným významem slova hodnota. Hodnota je projekce (předpokládanýho) užitku. Vzniká v hlavě každého člověka individuálně. Proto jsou dva stejně majetní lidi ochotni zaplatit za stejnou věc odlišnou částku.
Cokoliv, do čeho vstupuje pocit, názor, nálada, tvůrčí vliv člověka je subjektivní.

100 € je objektivní údaj. Je to sto jednotek nějaký měny. Subjektivní je, co všechno za to budeš chtít a požadovat. Subjektivní je, jestli to prodejci stačí, nebo tě s takovou nabídkou pošle do háje.
Rozdíl by byl, že bych tě poslal do prdele o tejden dřív.
Já nejsem Urza, to za A. A za B, jasně jsem ti napsal, že tvoje výrazivo jsem ochoten respektovat, ale nebudu ho používat. Pakliže S-mafia = stát, je to triviální substituce, kterou si dokážeš v hlavě přehodit i sám. Věřím ti. Teda, spíš ne, ale napsat to můžu, žejo.
Nemyslím si to a vpravdě se o to ani nepokouším.
Taky si myslím, že je pointa jinde. Škoda, že na ni nereaguješ.
logo Urza.cz
kapky