Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Diskuse Stok (strana 226)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
Ach tak, vypadají šťastně, takže když se já budu chovat dle etikety tak lidi kolem budou šťastní? Tak proč je na světě takového neštěstí? Když vlastně etiketa lidem dokáže zlepšit náladu. Platí tohle i u toho pohřbu? :)

Rádi traví čas, to je dost vágní pojem, ostatně naše společnost plná etikety tráví čas s lidmi které nenávidí, ale přece je proti etiketě tohle říct na hlas nebo dokonce ten čas s danou osobou netrávit!

Čili jsme zase u toho co jsem popisoval, nejlepší je se zeptat zda jsou lidé okolo mě šťastní a zda se mnou rádi tráví čas, a večer se pomodlíme že odpověď která přišla byla z úst člověka upřímného, nikoliv z úst člověka slušného zetiketizovaného.

Zdokonalování v odvětví kde ať se snažíte jak se snažíte stejně nikdy nebudete ani průměr mi nějak postrádá na smyslu. Jak jsem říkal, už se nesnažím o to aby mě stádo mělo rádo, aby mě mělo za slušného. Jak jsem říkal, čím víc jsem se snažil tím víc mi okolí mlátilo chyby o hlavu.
Ono taky, co je to to "vyžadovat". Když na mě dědek začne tykat tak mu ze slušnosti a zvyku budu vykat, to že mi on tyká nebo vyká je mi úplně jedno, já si na tomhle nepotřebuju nic dokazovat, i když tykání je mi příjemnější snad v každé situaci.

Rozdíl ale je když mi třeba začne vnucovat ať vykám někomu jinému, tam už ho pošlu do háje, samozřejmě s úsměvem (etiketa).

Problémové situace jsou ty ve kterých se nejde obrátit na zvyk nebo odkoukávání, nebo kdy je těch pravidel milión. Tykání a vykání je jedno pravidlo, a ještě k tomu docela jasně definované, narozdíl od těch miliard ostatních "pravidel".
Jakým způsobem je snaha, aby se lidé kolem mě cítili lépe, v rozporu s tím, abych je hodnotil? Nerozumím té formulaci. Díky za vysvětlení.
Web: neuveden Mail: honzaspetla v doméně gmail.com
To poznáte tak že vypadaji stastne a radi s vami travi cas atd. Ano a těch situaci je nekonečno takže se v tom mužete zdokonalovat neustale
No etiketa je podle mě věda zabyvajici se tim jak se chovat aby se lide kolem me citili lepe. Takže to nejde porušit stejne jako nejde porušit historie, přirodoveda.
A můžu vědět jak má člověk bez věštecké koule budoucnosti přijít na to zda se okolí bude cítit dobře nebo nebude? Dá se to předpovídat nějak jako počasí? Jestli je to nějaká forma zkouška/error a člověku to po letech "nějak dojde", tak by mě zajímalo kolik let to teda má trvat. Ono totiž i když člověku dojde jak se chovat na tom tuctovém pohřbu a na tom tuctovém pracovním pohovoru, těch "společenských situací" je v životě krapet víc, a pozor, v těch situacích se dokonce střídají různí lidé s různými náladami!
1. Zdravím lidi které znám, nebo chci znát/se kterými se budu bavit. Tohle je jedna z těch věcí které spadají pod můj bod "rodiče jdou příkladem".

2. U jídla neprdím protože prdy smrdí a smrad kazí chuť -> empatie. Nekrkám protože vím že to některým lidem vadí, stejně tak mlaskání. Empatie. Tohle se dá přirovnat k používání zájmen tak jak si daná osoba přeje, mě to neškodí jim to udělá radost.

3. Moje zkušenost je opačná, čím víc jsem se snažil etiketu pochopit tím víc jsem chyboval. Teď to mám na háku a lidi ví jaký jsem takřka ihned, říkám věci na rovinu, už si na nic nehraju. Když (si na nic) nehraješ nemůžeš prohrát/chybovat.

4. To že to není přesný set pravidel je právě ten problém, když existuje bambilión pravidel a další bambilión interpretací, je jen otázkou času kdy člověk zachybuje. Je to přirovnatelné k naší legislativě; takřka každý porušuje zákon.

Což by samozřejmě nijak moc nevadilo, kdyby ti teda naše společnost nemlátila každou tuhle chybu o hlavu, pro nás co chybují často to znamená otřes mozku na dení bázi.

5. To co tu vyjadřuju bude mít doufám podíl na tom, že společnost opustí stádové přemýšlení a začne lidi vnímat jako jedince, ne jako členy stáda. Na tom, že se lidi konečně začnou spolu bavit a poznávat se, ne jak je to dnes kdy nejdůležitější je jak se člověk směje, jak se obléká, jakou má školu a zda umí vykat.

6. Na dědka na vesnici bych se usmál a popřál mu hezký zbytek dne. Tak nějak to říká etiketa ne?
Etiketa je v takové situaci úplně k hovnu, často i hodně na škodu. Tohle jsem zažil z obou pozic, nejdůležitější a nejlepší je se zeptat co může člověk udělat, a nebo něco nabídnout, nejlepší je udělat obojí, v uvedeném pořadí.

Někdo si prostě nepřeje umělé obejmutí "protože se to tak přece dělá, je to ve filmech!", ale přeje si aby mu ten druhý porozuměl. K porozumění je vám etiketa k ničemu, je to jakási umělá náplast na neexistující problém. Nejlepší je když se onen gentleman plný etikety urazí když jeho spanilé gesto odmítnete, protože "přece není normální odmítnout etiketu! Nech se ode mě obejmout!!!".
Web: neuveden Mail: neuveden
Ahaaaa, takze kdyz se zeptám, jak správně má ostrakizovat podnikatel někoho, kdo je neslušný, a sám jsi řekl, že se v tu chvíli má ostrakizovat, tak mi pošleš definici diskriminace. Jo, to dává logiku ...
Empatie je schopnost se vcitit. To jak se zachovat je pak etiketa. Třeba jsem mel problem s tim že jsem citil že je nekomu smutno, ale nevedel co udelat.
Jak jsem říkal nejde porušit obecně etiketu (sám si musim zodpovědět jestli jsem konal tak aby se lide kolem mě citili lepe a jestli jsem na neco nezapomel) pouze její obecná pravidla.
Etiketa není jen že máš britské královně říkat "her majesty" nebo jak, ale taky takové základní věci jako že když někam vejdeš tak pozdravíš, poděkuješ, když si u stolu tak nekrkáš, neprdíš a tak podobně. Prostě základy slušného chování. Já to vnímám jako pravidla, kterých je dobré se držet aby se dalo o ostatními v klidu fungovat. Právě třeba v situaci kdy tu empatii nemáš, nebo by ses mohl zmýlit, ti tyhle pravidla můžou pomoct. Když ne, riskuješ, že ostatní naštveš.

Navíc to není žádný přesný set pravidel co by se neměnil v čase a prostoru. Jinak se budeš chovat s kamarádem u piva, jinak na jeho pohřbu, jinak na formální večeři s bussines partnerem. Na u kamaráda si dovolíš leccos a bude to akceptované, na pohřbu asi nebude přijato dobře když se budeš hlasitě smát, a na bussines večeři nebude vhodně přijato, když budeš držet vidličku špičatým nahoru.

I to co tu vyjadřuješ má nějaký podíl na tom, že jsou ta pravidla méně rigidní a mění se. Nedávno jsem třeba viděl nějaké video cestovatelů, co někde při procházce v Anglii potkali anglického krále. Určitě se nedrželi žádného přesného protokolu, přesto to setkání proběhlo mile a v pohodě. Ono součástí etikety je taky umět taktně přejít, když vidíš že ji někdo neovládá. A platí to i zpětně, zvládnout, když někdo tyhle "nesmysly" vyžaduje, třeba nějakej děda na vesnici, co ti bude tykat a sám vyžadovat vykání. Můžeš to taktně přejít, nebo se s ním zbytečně pohádát...
To je odpověď na mou otázku, jak to udělat správně?
To není etiketa ale empatie, dost velký rozdíl. Etiketa jsou ty debilní pravidla o vykání, tykání, podávání rukou, klanění se lordům, líbání rukou, vlezdoprdeleství a pocit nadřazenosti.

Etiketa říká "takhle se chovej k lidem, protože... protože prostě tradice, co já vím", empatie je "tohle by se mi nelíbilo tak to nedělám ostatním".

Od toho jsou rodiče, jdou příkladem a chovají se k sobě a k ostatním upřímně, s empatií. Ale píčoviny typu kdy je ok mluvit, kdy je ok se smát, kdy je ok plakat, kdy je ok odejít, umělé komplimenty... Tyhle sračky pod rouškou etikety jsou úplně k ničemu, jsou jen na škodu.

Neznám nikoho kdo má rád falešné komplimenty a podobné lhaní, ale je to přece etiketa, je to tradice, je to přece "normální", takže to většina společnosti praktikuje dál, a "když to dělají všichni tak já přece musím taky!"

Člověk který dojde k nějakému poznání si uvědomí že není nic lepšího než člověk který nesoudí, člověk který je upřímný, člověk u kterého se nemusíte bát být sám sebou, člověk který vám řekne jak se cítí a co potřebuje. Člověk u kterého nemusíte hádat jako kdyby to bylo batole.

Někteří muži tohle co popisuji tvrdí o ženách, nějaké stereotypy či co, ale já tohle vidím u obou pohlaví.
Záleží na subjektivním posudku. Když ja udělám chybu a projde to pak je to porušení etikety, které prošlo. Když udělá expert to samé (ale ví že to není chyba) pak to není porušení etikety nýbrž geniální tah
Lidé se okolo nic cití dobře.
Já jsem se shodnu že to tykání obecně porušení bude. Nicméně někdy i ne. Určitě jsou tady lidé, kteří dokážou odhadnout kdy se to hodí na urovni, která se ani nevyplatí obecně lidem vysvětlovat. A přesto bych je nazval mistry etikety nikoliv etickými teroristy
No ano vy tu etiketu mužete porušit nicméně jen na subjektivní urovni. Nicméně neexistuje nic jako tenhle člověk právě porušil obecně etiketu. Ano budeme li slovíčkačit můžeme porušit obecné pravidlo nikoli etiketu samotnou.
Jojo to je docela jasné. Nicméně už se to vyžaduje méně. A vždycky se najdou jedinci, kteří dosáhnou za hranici obecných pravidel. Přednost z prava je taky jasná jak facka. A jsou situace kdy se vynechává z dobrých důvodů
No jo jenomže problém je že neexistuje žádná norma, která stanovuje že je to porušení etikety. Knihy si často protiřečí. Je to nějaký pocit. U zákona tady máme prostě knihu a co je psáno to je dáno. U etikety to tak není
Já bych řekl že to porušení je asi by mi to vadilo kdybych byl důchodce. Ale nedá se to říct obecně určitě existují důchodci, kterým to nevadí a lidé kteří to dokáží odhadnout že jim to vadit nebude.
Ne pokud mu to nevadí. Naopak by bylo porušení kdyby mu vadilo že mu pořád vykám. Obecně to porušení je. Nicméně etiketa se dá studovat a studovat do nekonečna.
Kdybych byl upřimný a otevřený a přišel bych z pralesa tak bych každému poslal do zpráv dicpic. Jenomže já to upřimně dělat nechci, protože bych nechtěl, aby to někdo dělal mě už jsem došel k nějakému poznání. To je etiketa. + etiketa se vyvíjí a tykání a vykání je už opravdu za náma.
Přirovnal bych to k pravidlům silničního provozu. Když jsem dělal autoškolu na kamion brzo mi došlo že řidiči kamionu mají mezi sebou dalších milion nepsaných pravidel. A čím hlouběji se do toho dostáváte tím více vám příjdou všechna ta pravidla optional. Třeba davate blinkry navíc kde nejsou podle obecných pravidel potřeba. A ignorujete přednost z prava protože víte že vás soused kamionak pusti protože vy jedete s plně naloženým. V podstatě porušujete obecná pravidla, ale neporušujete jejich podstatu.
Aha, takže podnikatel tedy musí obsloužit neslušného zákazníka, chápu to správně?
Tak v čem by jiném pak spočívala ta ostrakizace? Jak by to mělo správně probíhat?
Dlouhá léta jsem se snažil etiketu pochopit, neúspěšně. Teď už na to z vysoka kašlu, nechci si ničit mentální zdraví jen aby mě většina tolerovala.

"Do you want to be normal and tolerated by all or special and be hated by most?"

A doporučuji to všem, tohle hraní si a lhaní si nikomu a ničemu nepomáhá. Opatrné našlapování jak na královském dvoře, držení kroku a tlamy jen abychom čirou náhodou někoho nerozhodili.

Fyzické násilí je jedna věc, to mentální sice není proti NAPu ale svinstvo je to stejné, kór když jej praktikuje většina na menšině a ještě s úsměvem a pod rouškou "normálnosti" a "společenského chování", či etikety.

Upřímnost a otevřenost; to je jediná etiketa. Nějaké normy o tom kdo má nabízet tykání nebo vykání nebo kakání ať si každý strčí za klobouk, všichni jsme lidi, časy šlechty a poddaných jsou dávno za námi.
Existuje nekonečně mnoho společností. Etiketa vždy bude mít obecná pravidla, které platí třeba na návštěvě u kamaráda (společnost mě a kamaráda). Nicméně ona ta etiketa nemůže počítat s tím že třeba vy jako kamarádi máte mezi sebou už jiná pravidla. V podstatě zobecnila všechny společnosti přítel do jedné.
No nedá se objektivně porušit. Nicméně ano po tom co zapomenu pozdravit a vnímám to jako chybu tak jsem ji porušil. V historii byl i politik teď si nevzpomenu na jméno. Často ho cituje Ladislav Špaček. Je to člověk, který si byl schopný zapálit tam kde neměl nicméně dokázal to uhrát a přečíst místnost tak dobře že podstatu etikety neporušil. V podstatě mistr
To není pravda. V etiketě se klade velký důraz na to jak někoho upozornit na chybu a jestli vůbec. Často tam najdete že ženu by měla upozornit právě žena. Nebo dokonce že na některé problémy máte upozornit tak aby to vypadalo že na to dotyčný přišel sám.
Mohl bych poprosit znalejší o překlad věty: "Etiketa generalizuje společnost"? Dle wiki generalizovat znamená zobecňovat. Jak se zobecňuje společnost?
1. Pomaha interakci mezi lidmi, orientaci ve zvyklostech v danem prostoru/skupine/firme.

2. Ty za diskriminaci oznacujes to, ze si podnikatel vybere sveho zakaznika? Nebo to, ze ty prestanes chodit do nejakeho obchodu, protoze jej vlastni kapitalista? Jaky je mezi tim rozdil? Proc by to melo byt jine?
Autor: Rakusak Čas: 2024-09-03 11:23:19
Zajimavy rozhovor. Pan ma sice silene nazory a chce se ostatnim lidem srat do zivota, ale sel poslouchat. Rozhodne to bude lepsi clovek, nez ten nechutak s couhajicim pupkem, ktery ani neumi cesky/slovensky.
logo Urza.cz
kapky