Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele Lojza (strana 226)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Autor: Lojza Čas: 2018-10-27 10:42:18 Titulek: Re: [↑]
Web: neuveden Mail: neuveden
Mimochodem, dam jeste jednu veselou historku z nataceni.
Pred cca 10 lety jsem chvili vedl jedno takove mensi caalcentrum v ramci vetsi firmy, pro kterou delam dodnes.
No a meli jsme tam takovy projekt "pro cvicene opice" - volali jsme do firem s otazkou, jestli pouzivaji ci nepouzivaji stravenky. To bylo cele, 1 otazka, odpoved ano/ne, zapsat
Obvolava se cela republika.
No a ja shanel lidi...a tak vzdycky, kdyz jsem sel po Praze a videl nejake chude lidi, jak napriklad zebraji a podobne, tak jsem jim rikal "Prachy vam nedam, ale udelam pro vas neco lepsiho, dam vam praci. Pojdte, muzete nastoupit zitra, dostanete 15 cistyho za 8 hodin prace denne". Popsal jsem, o co jde, ze je to primitivni…
Nejprve jsem to myslel vazne, pozdeji jsem se tim spise uz jen bavil.
Z mozna 20 oslovenych lidi jichprislo pracovat vis kolik?
Nejspise to dokazes odhadnou zcela presne.
A ted mi rekni, proc bych mel resit, jestli kdyz jsou chudi, tak budou / nebudou mit na lecbu toho, ci onoho? A nebo na cokoliv jineho, na jidlo, na cokoliv. Proc bych to mel resit, kdyz tento styl zivote jim vyhovuje? Mam je snad litovat? Proc proboha, oni TO TAK CHTEJI(!!!)
Autor: Lojza Čas: 2018-10-27 10:29:56 Titulek: Re: [↑]
Ja jsem tak ale PREMYSLEL. Zcela zamerne jsem se rozhodl riskovat, nedrzel jsem si hotovost ani pro pripad, ze bych potreboval neco necekaneho resit, kolikrat jsem mel na jidlo na 2 dni dopredu - a to jsem mel prijmy v prubehu mesice v radu desitek tisic korun. Zcela zamerne jsem si rekl, ze si budu uzivat a jestli zitra umru, tak umru.
Samozrejme predpokladam, ze v okamziku, kdy bych fakt umiral, bych to zacal nejak resit - no pocital jsem s tim, ze to taky nemusim dat.
A jak pises, je mozne, ze v okamziku, kdy uz bych na tom byl fakt zle, tak bych se uchylil k nejakemu I nelegalnimu reseni.
Stejne tak i nyni znam nektere docela chude lidi, napriklad konkretne z oblasti Ostravska. A rikam jim - tak pojd delat do Prahy, tady kam vlezes, tam mas docela dost penez, vezmi si nejaky podnajem nejake jedne mistnosti do zacatku, za to das par tisic (kamos takhle bydli za cca 5 litru se vsim vsudy), vysvihnes se, za chvili jses na tom o hodne lepe.
Odpoved? No to neee, ja tu mam kamose a zname a rodinu a psa a kocku a prazaci jsou blbi a proste ne.
No, tak ne. Ten clovek DOBROVOLNE a zcela s rozmyslem rozhodl, ze se mu nevyplati snaset nejake nepohodli, aby si vydelal vice penez a aby "nebyl chudy". No ok, kdo jsem, abych mu do toho kecal? Ale samozrejme toho cloveka nikterak nelituji, ze je chudy - je to jeho volba, ja mu to preju (zcela bez ironie), preju mu, aby mel takovy zivot, jaky chce a ve kterem je stastny, a nebo alespon nejvice stastny, jak to jen umi (a evidentne mu ani ty vsechny prazske penize nevynahradi jine formy stesti, ktere ted proziva)
Autor: Lojza Čas: 2018-10-27 10:03:49 Titulek: Re: [↑]
Samozrejme, ze chci, aby kdyz si nebudu platit pojisteni a nebudu mit hotovost na osetreni, tak abych nebyl osetren…
To je prece zcela logicke a neumim si predstavit, proc by to melo byt jinak..
Na druhou stranu lide obvykle maji nejaky pud sebezachovy, takze by pravdepodobne premysleli tak, ze se do takove situace pokud mozno nechteji dostat.
Ale kazdeho vec, ja si tenkrat proste uzival zivot a to uzivani si pro me melo mnohem vetsi hodnotu, nez pojisteni proti rakovine, no...
Autor: Lojza Čas: 2018-10-27 09:32:47 Titulek: Re: [↑]
Tak jsem bohuzel mel placene zdravotni pojisteni, takze by me asi osetrili, ale to je vedlejsi.
Mozna jsem mel rict, ze to, ze jsem byl extremne chudy, jeste k tomu vsemu byla opet moje volba.
Po skole jsem si proste rekl, ze si budu uzivat a nebudu setrit doslova ani korunu.
Takze vse, co jsem si jakkoliv vydelal, jsem okamzite promrdal za kraviny / zazitky a sral jsem na to, jestli zitra umru, nebo ne.
Tudiz, pokud bych v tu chvili dostal rakovinu a byval bych nemel placene pojisteni (coz bych bez statu na 100% nemel), tak jsem automaticky pocital s tim, ze umru.
A sam jsem to tak chtel (z nejakych duvodu)
Autor: Lojza Čas: 2018-10-27 09:14:30 Titulek: Re: [↑]
Priznam se, ze by me fakt nenapadlo, ze by nekdo nechapal, ze chudi jsou chudi z viceroy duvodu a jednim z nich je to, ze jimn napriklad nestoji za to menit nejake zivotni navyky, nechteji riskovat nejakou zmenu a podobne.
Ono totiz je (zvlaste v dnesnim svete) pomerne jednoduche zlepsit svoji situaci, ale casto to znamena pro to neco zasadniho udelat. Prestehovat se, naucit se jinou praci, naucit se nejaky cizi jazyk a tisice podobnych veci.
Nebo napriklad pracovat 14 hodin denne. Coz je napriklad muj pripad. Ja byl EXTREMNE CHUDY. Kdyz mi bylo nejakych 26-27 let, vlastnil jsem jedny roztrhane kalhoty, tricko, roztrhane boty, sustakovou budnu, mikinu. Byl tusim unor. A v tu chvili jsem si rekl, ze takhle to dal nejde a ze s tim neco chci udelat (A tenkrat skutecne byla docela velka nezamestnanost). Jo a mel jsem exekuce asi za pul milionu.
Zacal jsem delat 12-14 hodin denne (V callcentru), po nekolika mesicich jsem si sehnal lepsi praci, po nekolika letech zase lepsi, behem asi 10 let jsem zaplatil vsechny exekuce, zacal delat na sebe, aktualne mam "mirne nadprumerny prijem".
Ale samozrejme jsem to nemusel delat. Byla to moje volba, jit makat, nemit volny cas, byt unaveny, nemit nic ze zivota...Mohl jsem se na to vykaslat, zit na ulici, popijet krabicak. A nebo neco jineho.
Vzdy je to kombinace vice faktoru, ale zacina to od toho, co ma clovek jako priority.
Autor: Lojza Čas: 2018-10-27 08:55:47 Titulek: Re: [↑]
Chces nam snad rict, ze "chudoba" neni castecne vec osobni volby ?:-O
mozna uz jsme tedy nasli zdroj vsech nedorozumneni...To by me vubec nenapadlo, ze by mohl byt problem v tomto...
Autor: Lojza Čas: 2018-10-26 16:26:25 Titulek: Re: [↑]
Pokud prijdes o praci, STEJNE MUSIS platit zdravotni pojisteni.
Oooo ano, kdyz budes na pracaku, plati ho za tebe v tu chvili ostatni lide. Na druhou stranu uz dnes se da pojistit proti ztrate zamestnani, takze nevidim problem v tom, kdyz nekdo nepracuje.
Ostatne, pokud nekdo nepracuje par mesicu, velmi pravdepodobne bud ma nasetreno na zivobyti (co by jinak jedl?), a potom si holt klidne zdravotni pojisteni zaplati, a nebo nema vubec nic a pak holt se musi rozhodovat, co je pro nej dulezitejsi.
Dneska se pravda muze valet doma par mesicu, kdy za nej vse plati stat, ale to nepovazuju za spravny stav.
Rozhodne NENI pravda, ze ten, kdo nepracuje, tak neplati zdravotni pojisteni ci ze si ho nemuze dovolit.
Tvoje mysleni ohledne chudych a bohatych bych prirovnal k jinemu odvetvi:
Bohati lide maji na to, aby si platili draha auta. Proto nikdo nebude prispivat tem chudejm na auta a tak si chudi lide nebudou moct koupit auto.
A hle, kolik chudych lidi ma auta. (Stejne tak telefony, televize, atd atd).
Ty porad nedokazes pochopit, ze dneska vsichni plati prumerne a dostavaji prumer.
Ja osobne bych napriklad moc rad platil na nejake veci vice a na jine vubec. Napriklad vubec nedelam zimni sporty, ostatne sporty prilis nedelam tak jako tak zadne. Takze bych uplne klidne vynechal pojisteni na urcite veci. Moc rad bych se pojistil jen na urcita rizika a ostatni bych rad risknul, ze se mi nestanou a pokud ano, tak bych si je holt musel zaplatit. (a kdyz na to nebudu mit, tak chci, at me nikdo neosetri, samozrejme).
Takovy chudy clovek by se jiste nepojistoval na veci, ktere se ho pravdepodobne vubec netykaji. UPLNE STEJNE si dnes clovek pojisti byt trebas proti pozaru, ale nepojisti si ho proti vytopeni. Ci naopak. Ci jakkoliv jinak.
Osobne mam komercni pojistku na smrt, no nemam na trvalou invaliditu. Tak trosku riskuju, no...
Cimz se vracime zpet dokola - ruzne potreby, ruzne moznosti, ruzne pojisteni, kazdeho vec.
Chudy clovek proste se proste na svete ma hure, nez bohaty. Vcera, dnes i zitra. Nic s tim neudelas.
Existuje takove prislovi, neco jako ze Pro hlupaka kazdy hloupy. Nepoznavas se v tom trosku?

A mimochodem, uplne na zaver. My to tu v CR mame nejak. Pracak, a tak… jsou jine staty, ktere vubec zadne pracaky nemaji, nekde nemaji ani povinne zdravotni pojisteni, ruzne to maji...ruzne.
Je zvlastni, ze i presto jim to tam funguje. I kdyz by podle tebe vubec nemelo.
Nemusi mit ani ancap, proste tam maji stat, a stejne tam nemaji to, co tady … a lidi na rakovinu tam neumira nejak o moc vic, jak tady...
Autor: Lojza Čas: 2018-10-26 15:45:11 Titulek: Re: [↑]
A na to jsi prisel jak, ze tolik neplati?
Kolik podle tebe plati?
Tohle uz zacina byt vazne na hlavu - chapu, ze ma nekdo na neoc nejaky nazor, I kdyby sebemimoznejsi, ale realita je realita a proste to neokecas.
(Samozrejme pokud budes brat, kolik zaplati zamestnanec na pojisteni, musi se do toho brat I to, co za nej odvede zamestnavatel)

A dale mi vysvetli, PROC presne by platili za komercni pojisteni stejne kvality vice penez. Osobne k tomu nevidim mnoho duvodu, naopak vidim mnoho duvodu k tomu, aby platili mene.
Autor: Lojza Čas: 2018-10-26 15:02:13 Titulek: Re: [↑]
Ahaaa, uz to chapu….konecne jsem to pochopil.
Tobe totiz prijde, ze dneska lide maji tu lecbu rakoviny ZADARMO.
Tak ja ti prozradim tajemstvi.
Pokud pomineme nejake absolutni promile lidi, kterym je vsechno jedno (vcetne toho, ze je nekdo zavre do vezeni), tak VSICHNI lide dneska plati minimalne tusim 2000kc mesicne. V DRTIVE vetsine pripadu je to pak VYRAZNE vice.
I ten chudak, co bere minimalni mzdu, odvadi zdravotni pojisteni, a jeste k tomu jeho zamestnavatel tez.
Takze mi vysvetli, jak by se najednou z niceho nic stalo, ze by nekdo nemel na to, aby si zdravotni pojisteni platil, kdyz DNES SI HO PLATI???
Ono by se samozrejme mohlo stat, ze si nekdo rekne, ze si to nezaplati, protoze je pro neho dulezitejsi se ja nevim, lepe najist, jet na dovolenou do Egypta, koupit si cigara, koupit si flasku vodky, nebo nevim.
Ale to je jaksi to, o cem mluvim - v takovem pripade to je JEHO VEC a nikoliv moje vec ci tvoje vec.
Autor: Lojza Čas: 2018-10-26 14:42:29 Titulek: Re: [↑]
Proc presne je to problem v okamziku, kdy to ten clovek sam chce?
Pokud to sam nechce, JAK opresne chces dojit do stavu, ze bude mit na rakovinu jen brufen? Proc presne by mely leky na rakovinu na volnem trhu najednou podrazit o nekolik radu?
A predevsim, proc sakra porad resis jen tu rakovinu? Zivot je mnohem komlexnejsi, nez rakovina…
A proc sakra nereis to, ze dneska je to extremne spatne v tom, ze tu umiraji na rakovinu lide, kteri by na ni vubec umrit nemuseli? To ti nevadi? Ty resis, ze teoreticky by se neco mohlo stat, ale vubec neresis, ze ted se deji priserny veci a umiraji lidi, kteri by vubec umrit nemuseli, radi by pro to neco udelali, ale NEMUZOU?
Autor: Lojza Čas: 2018-10-26 12:13:44 Titulek: Re: [↑]
Aha,
tak to jsem fakt netusil, ze problem je presne v tomhle.
Takze abychom si to shrnuli:
KAZDY clovek si muze dovolit NEJAKOU formu zdravotni pece. Nekdo horsi, nekdo lepsi.
KAZDY clovek resi mnohem vice veci, nez zdravotnictvi. Absolutne nechapu, proc resis, ze nekdo nebude mit na zdravotnictvi, kdyz tu mame teoreticky MNOHEM vetsi problem - totiz, ze nebude mit ani na jidlo (!!!).
KAZDY clovek (dobre, mimo par vyjimek) nema na to, aby mel VSE tak, jak si to idealne predstavuje
tedy KAZDY clovek - dnes ve state I v jinem system, proste VZDY, bude resit, co je pro nej dulezitejsi vice a co mene.
KAZDY clovek (mimo fakt par vyjimek) je schopny si obstarat NEJAKE prostredky, kteremu tedy NIKDY nebudou stacit na VSE, ale bude se muset rozhodovat, co zafinancuje vice a co mene.
(Extremni priklad: Bezdomovec si koupi za tech par korun, co nekde utrzi, krabici vina na den. Na vic nema. Ok, ale porad to znamena, ze NECO ma a je pro nej prednejsi to vino - a kdo jsem ja, abych mu rikal, ze pro nej ma byt prednejsi neco jineho? Jake k tomu mam pravo???)

Tedy - nikdo ani dnes si nemuze dovolit takovou peci, jakou by chtel idealne, proto dela kompromisy. Nemuze ale prilis vybocovat, protoze ma statem narizeny nejaky "prumer". Proto I ten, kdo by rad odrthl od ust, nema moc sanci, jak si zaplatit lepsi zdravotni peci a naopak ten, co by rad riskoval, nema na jine statky, ale musi platit peci, kterou mozna ani nechce.
Autor: Lojza Čas: 2018-10-26 11:45:52 Titulek: Re: [↑]
Pravda, tezko se diskutuje s clovekem, ktery tvrdi "TY nevidis problem!!!" a ja kdyz se ho zeptam, jaky problem to teda PRESNE je, at ho nejak presne definuje, tak na to rekne "Ja s tebou nebudu diskutovat, protoze ten problem nevidis".
Uprimne receno, to jsme se toho moc nedozvedeli.
Autor: Lojza Čas: 2018-10-26 08:13:33 Titulek: Re: [↑]
To hrajes, nebo jses taky tak omezenej a blbej?
K tomu, co jsi napsal:
JAK vis, ze v tom jinem systemu, kde budou lide nesrovnatelne vice motivovani se o sebe starat dle svych preferenci, umre vice lidi?
A predevsim: Dneska lide umiraji tak rikajic napric politickym spektrem. Sere na to? Nekoho vylecime, nekdo umre. Nesere na to, chce se o sebe starat? Nekoho vylecime, nekdo umre...
V systemu, kde se kazdy muze rozhodnout, jak moc mu na jeho zdravi zalezi,ZCELA LOGICKY ti, co jim na svem zdravi nebude zalezet, budou vice riskovat, nebudou si platit pojisteni, nebudou mit na lecbu, atd atd, a proto budou vice umirat. A ti, kterym na tom fakt hodne bude zalezet, budou si platit pojisteni nadstandardni, uprou si radsi ja nevim, dovolenou, auto, televizi, telefon, kozenou sedacku a ja nevim co mozna jeste, ale misto toho si zaplatej nejake pojisteni, co jim pokryje pripadne problemy se zdravim (coz neni jen rakovina, ze). A ti pak budou umirat mene.
A tak je to spravne. Kazdy sveho stesti strujce a co je to to stesti, to je na kazdem.
Nekdo uprednostni "jistotu" a objetuje jiny komfort, jen aby tu jistotu mohl mit. Jiny to riskne, radsi si bude uzivat jinak a az ho dozene rakovina, tak holt mel smulu, riskl to blbe.
Kazdeho vec.

I KDYBY umiralo stejne mnozstvi lidi, jako dnes, bude to nesrovnatelne spravedlivejsi - umiralo by vice tech riskujicich, a mene tech "zodpovednych". Dneska to umira napric a je jedno, kdo je kdo.

Jeste me napadlo, ze si mozna myslis, ze v takovemto systemu by si NIKDO nemohl dovolit se lecit na rakovinu. (A nebo 100 nejbohatsich lidi na svete, nebo nevim, jak si to predstavujes). Na to ti odpovim - A proc by to tak melo proboha byt? Nejvice se vydelava na masach. Nejvice vydelavaji automobilky,ktere delaji auta pro "obycejne lidi". Casto z toho pak DOTUJI ty "luxusni" ci "sportovni" a podobne. Mobilni operatori nejvice vydelavaji na milionech malych lidi, kteri u nich utraceji "par korun" mesicne. PROC by nekdo proboha vymyslel lek na rakovinu, aby ho prodal 100 lidem (1000, 10000, to je jedno). Kazdy vyrobce vyrabi s umyslem vydelat co nejvice a VZDY se najde nekdo, kdo tu vec (pokud je to mozne vyrobit) vyrobi tak, aby ji mohl prodat masam lidi.
To, ze dneska mame REGULOVANY TRH - VCETNE USA (!!!) se zdravotnictvim, umoznuje vyrobcum sroubovat ceny vzhuru vcelku umele, protoze si to proste muze dovolit. Stat mu zajistuje zisky a kdyz to neprezene, tak na nej nic moc netlaci, aby zlevnoval (naopak si klidne muze zdrazit a projde mu to).

Neni duvod si myslet, ze by byly leky na rakovinu nejak nedostupne pro siroke masy. Naopak, tlak na vyrobce by byl tim smerem, aby prodavali levneji vice zakaznikum, protoze jim to prinese vyssi zisk.

A tak by se holt klasicky rozsegmentoval trh. Masa by dostala prijatelny, nikoliv spickovy lek / lecebny postup za prijatelnou cenu. Ti, kdo nejsou ochotni platit nic moc, by nedostali nic moc. Ti, kdo by byli ochotni platit nadstandard by dostali nadstandard.
Nepredpokladam, ze ten "sedy prumer" by na tom byl hure, nez dnes. Nechapu, proc by mel byt. Dneska si platime "par tisic mesicne" zdravotni pojisteni, ze ktereho ukousne znacnou cast stat a neho urednici, kteri nad vsim bdi. Takze celkova suma penez ve zdravotnictvi by se nesnizila, pokud i v ancapu by si clovek byl ochotny platit "par tisic mesicne" dobrovolne. Troufam si tvrdit, ze vetsina lidi by to dal platila dobrovolne.
Ok, tak by dostavali podobne sluzby, jako dnes.
Porad nechapu, v cem presne vidis problem.
Jako ze by si "nikdo neplatil nic" a pak by umirali na rakovinu? Pokud by to tak bylo, potom je to jedine DOBRE(!!!) Pokud nekdo uprednostni jinou vec, nez je sve zdravi, potom je to JEHO VEC a nikdo z nas mu do toho nema co kecat (!!!)
Autor: Lojza Čas: 2018-10-26 06:55:43 Titulek: Re: [↑]
No, holt nekomu,komu nevadi, ze ten system zabiji spoustu lidi, tenhle soucasny stav vyhovuje, no.
Ale je to zvlastni, jak mas na jednu stranu starost o kazdeho jednoho cloveka, ktery by si neco mozna nemohl ci nechtel dovolit a na stranu druhou dneska, kdyz zcela realne kvuli tomu system, co tu je, umiraji lide, tak to te nechava zcela klidnym a reknes na to jen "no jo no, holt to neni dokonale".
No to kurva neni, kdyz kvuli tomu umiraji lide.
Ale to jsou jen takove prijatelne ztraty, co...
Autor: Lojza Čas: 2018-10-26 06:50:23
Ono se tohle pouziva hodne napriklad u potravin, kde je vsechno zcela v prdeli, protoze to jiz davno neni o tom, kdo umi udelat danou potravinu lepe a levneji a chutneji, ale o tom, kdo na danou potravinu dokaze sehnat vice dotaci. Takze se pak stane, ze stat rika, ze maji lide kupovat mistni potraviny, a rika to proto, ze typo traviny dotuje mene, nez nejaky jiny stat, kde to tedy dokazi vyrobit levneji (vcetne prepravy je to porad levnejsi).
Takze vlastne stat rika: Hele lidi, my to tu dotujeme jako sileni, ale nekde jinde to dotujou jeste sileneji, tak to od nich nekupujte, I kdyz by to pro vas bylo vyhodnejsi, protoze my uz to tak moc dotovat nezvladneme.
Tohle me na tom vzdycky rozesmivalo :-)
Autor: Lojza Čas: 2018-10-25 21:56:31 Titulek: Re: [↑]
Aha sorry, zapomel jsem tam asi dat slovo "spravna". Tedy, jaka je spravna hranice.
Jinak, skutecne, hranice dnes urcena je. Je urcena tak, ze kdyby byla urcena jinak, neumre MNOHO lidi. Rocne umira velke mnozstvi lidi jen proto, ze se jim rakovina diagnostikuje pozde(napriklad), protoze nejsou kapacity a na blbou diagnostiku se ceka mesice (napriklad). A mluvim z vlastni zkusenosti, mam nejake takove priklady mezi "osobami blizkymi".
Takze ty skutecne jses zastacne stavu, kdy existuje nejaka hranice pro vsechny, a proste kdo se nevejde do skatulky, tak umre?
Zajimave...
Autor: Lojza Čas: 2018-10-25 21:40:01 Titulek: Re: [↑]
Ooo nikoliv,
zase vkladas nekomu do ust neco, co neni pravda…
Takze fakt uz pro dnesek koncim s metanim hrachu.
Btw, schudny kompromis...to je takove to, jak to nejakej politik rozhodne a lidi to pak tak musej delat, at chtej, a nebo nechtej, vid?
Kdo chce vic riskovat, ma smulu, proste musi calovat ten kompromis, kdo chce neco lepsiho, ma smulu, protoze proste musi mit ten kompromis.
Super stav, jen co je pravda
Autor: Lojza Čas: 2018-10-25 21:36:37 Titulek: Re: [↑]
Jen male vysvetleni, o co mi jde: Presne o to, k cemu jsme se nakonec dopracovali i s nim. Tihle lide rikaji, jak "vsichni maj mit narok na lecbu, I ti, co si ji nemohou dovolit".
A ja rikam: Ok, na jakou lecbu? Na jak drahou, na jak dobou, na jakou ano a na jakou uz ne?
On s tim prisel, ze to tak ma byt, tak mu namitam, ze neni mozne, aby vsichni meli narok na tu nejlepsi lecbu, protoze to proste neni fyzikalne ani chemicky ani jinak mozne, a proto pokud on chce, aby meli narok vsichni na nejakou lecbu, potom logicky "nekdo" musi urcit, kde je ta hranice, co se jeste bude lecit a co ne.
A tu po nem chci a on ji zcela logicky nezna a znat ji nemuze...
Autor: Lojza Čas: 2018-10-25 21:30:14 Titulek: Re: [↑]
Jo, takze ty chces hranici, jen nevis kde a jaksi tusis, ze neni mozne tu hranici urcit, protoze se na ni lide neshodnou.
Ale do krve se budes hadat s nekym, kdo rika: Tu hranici nejde urcit, protoze se na tom lide neshodnou, tak to nechme na kazdem, jak je to pro nej dulezite.
Priznam se, ze tohle mi hlava moc nebere...
Autor: Lojza Čas: 2018-10-25 21:17:52 Titulek: Re: [↑]
No, hodim jeste trosku hrachu, neda mi to, ja vim, jsem debil.
Tedy - Existuji RUZNE leky na rakovinu. Mimochodem, rakovin je spousta druhu…
No a nektere leky leci lepe, jine hure, nektere jsou vice vzacne, nektere mene vzacne, nektere maji vyssi naklady na vyrobu, nektere nizsi..Nektere stoji vice penez, nektere mene…
Nektere jen zpomaluji, jine leci, ale maji vedlejsi ucinky.
No, a KDE je PRESNE ta hranice, na co by jako meli mit narok vsichni, a PROC je ZROVNA TAM?

Pokud odpovis, ze nekde tam, kde je to lepsi nez brufen, tak to ani radsi neodpovidej…

Autor: Lojza Čas: 2018-10-25 20:50:50 Titulek: Re: [↑]
Koukam, ze ty kokoti se tu dneska mnozej delenim, nebo co...
Nic takoveho jsem nerekl, nic takoveho si nemyslim a ty jses proste kokot, co neumi nic jineho, nez vkladat lidem do ust, co nikdy nerekli.
Ale ze bys sam napsal neco konkretniho, to neee.
Ono to napise "neco lepsiho, nez brufen" a ma to pocit, ze tim vyhralo diskuzi.
pomoc
Autor: Lojza Čas: 2018-10-25 20:39:44 Titulek: Re: [↑]
Mimochodem, CO PRESNE je lepsi, nez brufen? A presto je to jeste prijatelne, aby se to VSEM zaplatilo? A az odpovis, rovnou odpovez na otazku : A proc PRESNE TOHLE? Proc ne trosku neco jineho?
Autor: Lojza Čas: 2018-10-25 20:38:29 Titulek: Re: [↑]
Cece, ty jses asi uplnej debil, a nebo to moc nechapu.
Pro DRTIVOU vetsinu lidi na teto planete je zdravi vetsi prioritou, nez kolik dokazou zaplatit. UZ I TED!!! I v tehle republice, napriklad…
Je to problem? Ano, samozrejme, VSECHNO je problem, existuje nekonecne mnozstvi problemu…
Boze, do cehos tu dusi dal...
Autor: Lojza Čas: 2018-10-25 20:17:41 Titulek: Re: [↑]
Asi budes tak vypatlanej a nehrajes to...
Clovek ti da priklad, ty ho ignorujes a misto toho si vymyslis nejakej uplne jinej a ten pak slavnostne rozsekas :-D
tvl
A vis ty co? Di do vole prdele...akorat vkladas lidem do ust neco, co nerekli a uz na to nemam naladu to resit.
Btw, k te restauraci: Jen si jez ty hovna, kdyz ti chutnaj...skoda, ze je nutis jist i me, ktery by radsi jedl normalni jidlo.
Papa lala

Autor: Lojza Čas: 2018-10-25 20:11:33 Titulek: Re: [↑]
Tvl, to je zase matros.
Trh asi těžko nabídne někomu službu v určité kvalitě, pokud si dotyčný tu službu v té kvalitě nemůže dovolit. Reknete WOW, to je teda objev.
Ale mozna zacinam chapat, o co ti jde. Tobe jde o to, aby VSICHNI lide meli automaticky pristup K TOMU NEJLEPSIMU, co existuje, je to tak?
Pokud ne, tak mi vysvetli, o co PRESNE ti jde.
NIKDY to nebude tak, aby vsichni mohli mit vsechno.
Je dokonce mozne, ze "trh" nejakemu cloveku nezajisti na rakovinu VUBEC ZADNY lek, ani ten brufen.
NO A CO jako?
Fakt by me zajimalo, o co presne ti jde, jakeho stavu presne chces dosahnout a proc je ten stav lepsi, nez nejaky jiny, napriklad nez ten, kdy by zalezelo na kazdem cloveku, jake priority dava svemu zdravi a podle toho si plati / neplati nejake pojisteni / ma nasporino tolik, aby si to zaplatil / atd
Autor: Lojza Čas: 2018-10-25 18:31:20 Titulek: Re: [↑]
Trh nikdy nebude reflektovat to, že si někdo nemůže dovolit tržní cenu <--blabol roku.
VZDY si NEKDO nemuze dovolit trzni cenu "neceho".
Co z toho prosim presne vyplyva?

Jak dlouho trva navrhnout most nevim, no kdyz jsme to zhruba pocitali ve skole, nebyl to az takovy problem. Predpokladam, ze v dobe, kdy uz je velka zkusenost se stavenim mostu, na to existuje mnoho prikladu, kterych se chytit a dozajiste nejaky autocad ci neco podobneho bude mit modul "navrhovani mostu pro uplne amatory". V tom totiz neni problem...
Autor: Lojza Čas: 2018-10-25 17:52:47 Titulek: Re: [↑]
Dnes v podstate nikdo nema takove "povinne pojisteni", ktere by uspokojilo kazdeho (Pokud by to tak bylo, nemusely by se porada vserozlicne sbirky a podobne).
I dnes umiraji lide - nikoliv proto, ze by nebyli pojisteni, ale z ruznych jinych duvodu, typu "malo luzek", "malo doktoru", "draha lecba dane nemoci, takze ji VZP neproplaci", "lecbu VZP neakcpetuje k proplaceni, nebot…" a podobne.
Problem dneska je, ze i ti, co by si radi priplatili, si v urcitych situacich priplatit nemohou a naopak ti, co by to radsi riskli a neplatili by, platit musi.
Osobne bych docela rad videl cloveka, ktery by dnes rekl: "To, jak dneska platim povinne pojisteni, mi 100% vyhovuje. Vsechno to, co chci, to pojisteni splnuje". Osobne takoveho neznam a kazdy, kdo tohle rekne, si maximalne pouze neuvedomuje, ze "se muze stat to a to" a je v haji.

Trh nikdy nebude dokonaly, protoze dokonale neni nic, no mnohem vice bude reflektovat realitu.
A uplne stejne to je s dopravou - tam je to imho jeste markantnejsi. Krasny priklad dnesni doby: V Praze pada jakysi most ,a co se stane? Rekne se, ze NEKOLIK LET (!!!) bude trvat nikoliv stavba noveho...ale pekne prosim PROVADENI DOKUMENTACE k novemu.
Umis si tohle predstavit u (hypoteticke) soukrome silnice? Ze by se reklo "tvl tady nam to pada, takze to zavrem, dame si par let, ve kterych budeme vyrizovat papiry, pak budeme par let hledat dodavatele a pak uvidime, jestli vubec jeste bude svet existovat"?
Autor: Lojza Čas: 2018-10-25 16:50:19 Titulek: Re: [↑]
Zde bude otazka, co to presne znamena vyhodnejsi / nevyhodnejsi a jak se to pocita.
Napriklad je otazka, jestli je pro dotycneho chudeho vyhodnejsi, kdyz neni nucen oklnostmi se zlepsovat a proto se navzdy zahrabe na pozici toho chudeho, a nebo jestli by pro neho nebylo vyhodnejsi se pokusit svoji situaci zlepsit (zvlaste v teto dobe, kdy se muze zlepsit defacto kazdy, kdo chce, mimo nejakych vylozenych vyjimek lidi s velmi nizkym IQ nekde na hrane demence).
Rozhodne co se ekonomicke casti tyce, muzeme se o tom asi dohadovat jak chceme, no jelikoz nezname skutecne naklady na jednotlive sluzby a ani nezname pomer penez, ktere kazdy z nas odvede na dotace dopravy,bude to dost obtizne.
Nehlede na to, ze soucasna situace neumoznuje vytvareni ruznych alternativnich zpusobu dopravy, kdy by si nekdo napriklad poridil nejaky mikrobus a vozil jim lidi do prace, ci to tem lidem velmi ztezuje a navaluje na ne tolik plateb system a tolik legislativnich pozadavku, ze to vubec nedelaji.
Takze: Ano, V SOUCASNEM SVETE nejspise mas pravdu.
Ovsem, pokud vezmeme hypoteticky svet bez dotaci a regulaci, tak tam to rozhodne platit nebude, protoze vznikne mnoho sluzeb, ktere dneska vzniknout nemohou, ci by se neuzivily, protoze tem dotovanym se jim nemuze podarit konkurovat.
logo Urza.cz
kapky