Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Komentáře uživatele li (strana 10)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Autor: li Čas: 2024-02-01 19:23:34 [↑]
Web: neuveden Mail: schován
Režim, který hovoří o RESPEKTU si samozřejmě pospíší se zákonem proti NENÁVISTI.
Abychom ji tak VYHUBILI, zlikvidovali, chápete? :)
Autor: li Čas: 2024-02-01 17:43:52 [↑]
No právě!
Režim Vás násilím přinutí "držet hubu", v moderní řeči "vzbudí ve Vás respekt ke všemu, co si režim žádá"...
V srdéčku nepokvete RESPEKT, ale NENÁVIST... tak to prostě je, je to takový univerzální ZÁKON...
Autor: li Čas: 2024-02-01 17:13:49 [↑]
ta druhá obilovina se zove nenávist, pokud Vás tedy někdo násilím přinutil respektovat něco, co je pro Vás nepřijatelné... na oko to musíte zkousnout, ale uvnitř se něco odehrává, ne?
Autor: li Čas: 2024-02-01 17:03:52 [↑]
pokud vám tam kvete obojí, pak smekám, jste UNIKÁT :)
Autor: li Čas: 2024-02-01 16:58:09 [↑]
No pokud uvnitř sílí nenávist, tak tam asi respektu pšenka nepokvete... hm?
Autor: li Čas: 2024-02-01 16:46:46 [↑]
Ano, pokud ho budete ctít, tak jste můj kámoš! :)
Autor: li Čas: 2024-02-01 16:46:06 [↑]
Vy jste PADLÝ NA HLAVU. Ano, Lidské jednání jsem četla a mám ho doma :)
Mohu z něj případně citovat :)
Autor: li Čas: 2024-02-01 16:19:17 [↑]
A mně primárně nejde o Vaši spokojenost :)
Pokud byste neuznával přirozené právo, budete můj nepřítel... logika
Autor: li Čas: 2024-02-01 16:17:40 [↑]
pokud si respekt "vynutíte", tak to znamená, že někoho násilím přinutíte chovat se tak, jak si sám nepřeje... nakonec se třeba podřídí, ale uvnitř nepůjde v žádném případě o uznání a respekt, spíš tam začne sílit nenávist... to je přirozená věc
Autor: li Čas: 2024-02-01 16:10:47 [↑]
A proč bychom Vás měli respektovat? :)
To bychom museli být padlí na hlavu.
Vy jste psal, že chcete všechny respektovat...
A skutek utek :)
Autor: li Čas: 2024-02-01 16:05:04 [↑]
Vy to máte hodně pomotané... pokud neuznáváte přirozené právo, nejste libertarián (klasický liberalismus), jste levicový liberál (neomarxismus)
https://www.mises.cz/clanky/uvod-do-liberalismu-prirozena-prava-a-liberalismus-1974.aspx
Autor: li Čas: 2024-02-01 15:53:04 [↑]
Mises prý psal Ayn Randové obdivné dopisy :)
Přirozené právo je pro libertariány dost klíčové, bez toho to moc nejde...
Autor: li Čas: 2024-02-01 15:40:46 [↑]
Asi Vás zklamu, ale z praxeologie to rozhodně nevychází. Mises byl zastáncem MINARCHIE a z anarchokapitalismu by mu běhal mráz po zádech.
Autor: li Čas: 2024-02-01 15:24:29 [↑]
Já nemám jedinou pravdu, ale vidím, že ta jediná ankap pravda stojí JEN a POUZE na víře.
To je dost málo... ne?
Autor: li Čas: 2024-02-01 15:07:29 [↑]
Pokud vidíte ankap jako vyhovující systém, pak jste věřící člověk.
Pokud by právo bylo selektivní jen na "hmotné statky", tak tam něco nehraje.
Když to zkoumáte víc, tak je zjevné, že to nemá vůbec nic společného s LIBERTARIÁNSTVÍM ani s rakouskou školou.
Na čem to tedy stojí? Na knížce od Urzy... a to je dost málo :)
Autor: li Čas: 2024-02-01 15:01:42 [↑]
"Představivost mi problém nedělá, spíš naopak, představuju si někdy až moc"
Není to o fantaziích, ale pokud modelujete systém, tak je nutné mít představivost dost rozvinutou, pracovat synchronně s oběma hemisférami, což je u autistů kámen úrazu :)
Autor: li Čas: 2024-02-01 14:55:28 [↑]
No tak někdo by to byl ochoten respektovat (zejména pokud si ho objedná), většina samozřejmě ne.
Point je, že respekt se nedá vynutit.

"Systém kde se dají respektovat úplně všichni by byl určitě fajn" no to by rozhodně nebyl fajn, byl by to totalitní režim, který by to sice deklaroval - a přitom by třeba žádal jen respekt k divným věcem v rámci ideologie režimu, nevyhovující názory by tvrdě potlačoval a trestal... Respekt z principu nemůže být vynucený žádným režimem.
Autor: li Čas: 2024-02-01 14:48:17 [↑]
Tak tím se mnohé vysvětluje, asperger? :)

"Vysvětlení AS po odborné stránce: jedná se o poruchu autistického spektra, vyznačující se narušením v oblasti sociální interakce, komunikace a představivosti. Stejná triáda postižení se projevuje i při dětském autismu a atypickém autismu. Při Aspergerově syndromu může být hloubka postižení zpravidla mírnější než při ostatních poruchách autistického spektra, ale někdy tomu bývá i opačně."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Asperger%C5%AFv_syndrom
Autor: li Čas: 2024-02-01 14:30:21 [↑]
no prý jsou takto postiženi zejména autisti, asperger apod., je to problém :(
Autor: li Čas: 2024-02-01 14:29:03 [↑]
"uvnitř toho mého" wow!
a budete respektovat lidi, kteří Vám na ankap kompletně kašlou?
třeba byste mohl respektoval lidi, kteří vůbec neuznávají koncept vlastnictví :)
Autor: li Čas: 2024-02-01 12:28:36 [↑]
Vaším problémem je zřejmě nedostatek představivosti – to je určitý problém, který nejde léčit, omezená schopnost nazírání světa...
Autor: li Čas: 2024-02-01 11:51:30 [↑]
Ondrášeček touží po tom, aby mohl (nebo musel?) respektovat ostatní lidi včetně těch, které NEZNÁ, a zároveň od nich chce dostávat RESPEKT...
Ale zároveň touží po ankapu. Lidi, kteří o ankap nestojí, respektovat nechce. A co ti, kteří by Ondrášečka nechtěli respektovat v ankapu? co s tím pak?
Autor: li Čas: 2024-02-01 11:44:23 [↑]
No to je právě to. To, že nemáte určité schopnosti neznamená, že Vám budeme ubližovat... ale pokud se Vaše chování nebude k ničemu vztahovat, tak jste pro společnost nebezpečný :)
Nejde o bohy, ale o to, abychom tady neměli velkej průser, společenstvo nezodpovědných a nesvéprávných sobců... pak by to bylo ono "peklo na zemi" :)
"Neznám člověka co dokáže obhájit svojí morálku aniž by se odkazoval na jednoho z bohů" toto je ukázka čiré stupidity...
Autor: li Čas: 2024-02-01 10:27:57 [↑]
PS: v případě nutnosti bychom Vás zavřeli do vězení :)
Autor: li Čas: 2024-02-01 10:26:25 [↑]
"Ke svým morálním hodnotám nemám žádný pádný důvod, či logický argument, žádnou objektivní pravdu."
To je hodně znepokojivé :)
Buďme rádi, že je to jen Vás subjektivní postoj, který nás jako společnost nemůže příliš ohrozit :)
Autor: li Čas: 2024-02-01 10:07:44 [↑]
To, že Vy chcete změnit společenské uspořádání, které si jiní lidé naopak přejí... to vypovídá o Vašem nerespektu k těmto lidem.
Absolutní respekt od jiných lidí Vám ROZHODNĚ nikdo nezaručí v žádném systému... :)
Respekt vlastnických práv si můžete vynucovat v podobě toho, že si zaplatíte nějakou agenturu či gang, kteří Vám ochranu přislíbí, ale nezaručí :)
Autor: li Čas: 2024-02-01 08:54:09
Co je smyslem anarchokapitalismu?

Tohle téma mi v libertariánském diskurzu chybí už delší dobu, protože snad nikde jsem z nenašel úplně uspokojivou, jasnou a zároveň všeobjímající odpověď na otázku: Proč bych vlastně měl chtít ANARCHOKAPITALISMUS? Netuším, jestli jsem vůbec na začátku svého působení v ankap komunitě přesně věděl, proč HO chci, jsem si ale jistý, že jsem po NĚM vždy hodně silně toužil. Co je vůbec smyslem za anarchokapitalismem a jeho myšlenkami? Chce snad nějaká nadpřirozená síla, abychom měli ANARCHOKAPITALISMUS? A pokud HO chceme my, proč HO vlastně chceme? Proč pro mě nejsou důležité jen OSTATNÍ SYSTÉMY? Vím, že již necítím potřebu ovládat druhé lidi skrze stát, ale proč tak moc toužím po ANARCHOKAPITALISMU? Hodně by mě zajímalo, jak tyhle otázky vnímáte Vy.

Dlouho mi na mysl nepřicházela žádná specifická formulace a moje argumentace pro dílčí aspekty anarchokapitalismu byla spíše utilitaristická. Teď bych řekl, že mým smyslem anarchokapitalismu je nejspíše to, že mi naplňuje potřebu respektovat ostatní lidi včetně těch, které neznám, a zároveň od nich dostávat respekt. Etatismus je dle mého názoru zakořeněn i v nedostatku respektu k různorodým způsobům života a řešení problémů: Právě kritizováním státu se snažím lidi nenásilnou cestou přesvědčit, aby ostatním tolik nepřekračovali jejich osobní hranice a dali jim více prostoru pro osobní růst.

CO MI HLAVA NEBERE:
To, po čem tedy nejvíce toužíte je "potřeba respektovat ostatní lidi včetně těch, které neznám, a zároveň od nich dostávat respekt"

Respekt (ohled, uznání, úcta) je uznání kvalit jiných lidí. Respekt je důležitou součástí mravnosti. Zahrnuje jisté dobrovolné sebeomezení a toleranci, ale ne proto, že by byl vůči nim lhostejný, nýbrž proto, že si jich váží a uznává jejich cenu, i když s jejich názory nebo postoji nemusí souhlasit.

Respektovat všechny lidi můžete v LIBOVOLNÉM ZŘÍZENÍ, to by Vám snad žádný režim nemohl zakázat, i když je to hodně zvláštní přání... ale ŽÁDNÝ SYSTÉM Vám nezaručí, že OD LIDÍ BUDETE DOSTÁVAT RESPEKT, ankap tuplem ne. To je věc, která se prostě NEDÁ VYNUTIT a závisí to hodně na tom, jaký jste člověk.
Autor: li Čas: 2024-01-31 11:02:05 [↑]
Jenomže Anička tvrdí, že externí nabídky neexistují :)
"Nicméně z logiky věci nic jako vnější motivace neexistuje."

Samozřejmě, že existují - a i externí nabídky mohou být DOBRÉ nebo ŠPATNÉ.
Proto je tolik důležitá práce na CHARAKTERU člověka.
Autor: li Čas: 2024-01-31 08:47:49
"Za opak vnitřní motivace se považuje motivace vnější"
Není to opak, je to jen jiný druh motivace.

"Nicméně z logiky věci nic jako vnější motivace neexistuje."
To je nesmysl. Vnější motivace přichází z vnějšku a může Vás překvapit. Někdo Vám nabídne něco, o čem jste třeba ani nesnila.

"To, co je mi nabízeno, je pro motivátora prostředek, cíl je něco jiného.
To, co je Vám nabízeno, ve Vás může něco uvnitř nastartovat. Nicméně prvotně šlo o cíl, který Vám nabídnul někdo z vnějšku :)

"Ale co se stane, když třeba dítě – původně dělající činnost samo od sebe – přestane dostávat odměny?"
Pak nešlo o vnitřní motivaci, ale zůstala jen ta vnější, bez vnitřní odezvy. Nastartování se nepodařilo.

"Pokud vás tento fenomén zajímá víc, doporučuji přednášku psycholožky Jany Nováčkové"
Mnohem raději doporučuji Jana Hábla: https://www.youtube.com/watch?v=pw-UipIBhG0
Autor: li Čas: 2024-01-29 15:52:43 [↑]
:)
Autor: li Čas: 2024-01-29 15:06:03 [↑]
Otrok by měl být distancován od diskuze.
Někdo to též překládá jako "nedospělý mladík"... :)
Autor: li Čas: 2024-01-29 15:01:23 [↑]
"Mezi základní ekonomické svobody patří soukromé vlastnictví, které je absolutně nedotknutelné."
A jelikož vlastnické právo je jen lidský konstrukt, tak to zítra může být zcela jinak... již brzy ve vašich kinech.
logo Urza.cz
kapky