Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Diskuse Stok (strana 127)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: neuveden
Pohadky zcela bezne obsahuji ruzna ponauceni, zivotni rady a podobne.
Autor: Urza Čas: 2025-02-01 11:58:08 [↑]
Web: https://www.urza.cz/ Mail: urza v doméně urza.cz
Ach jo; můžete se, prosím, podívat na všechny mé přednášky o polycentrickém právu, soudnictví a podobně? Mám pocit, že čas, který byste tomu dal, už by byl menší, než že Vám pořád dokola musím vysvětlovat věci, které už jsem mockrát řekl.
Ano, sám rozhoduji, čemu věnovat svůj čas a energii; ale není pravda, že mi s tím nemůžete pomoci. Lidem, o kterých si myslím, že tu jen trollí z nějaké zakomplexovanosti (příkladem budiž Szaszián), prostě neodpovídám; u Vás mám pocit, že Vás ty odpovědi fakt zajímají, takže Vám odpovídat chci, ale zároveň mi přijde, že byste mohl, než něco napíšete, více přemýšlet a hledat odpovědi jinde, protože někdy jsou to pořád ty stejné otázky dokola.

Že je něco v šedé zóně, znamená, že to nelze rozhodnout algoritmicky, že to musí rozhodovat nějaký arbitr; a toto je nezbytná vlastnost všeho, co chcete používat jako rozumné právo – svět je totiž příliš komplexní, než aby ho šlo popsat pravidly, která by byla algoritmicky rozhodnutelná (potřebujete člověka, který bude rozsuzovat jednotlivé případy), jinak by nebylo třeba soudců (což je v každém právu).
Nie. Nevidím ani ze by jí nějak argumetoval. Je pro me občas dost nepochopitelné, jak zvládnete nepochopit jednoduchý text . Vždyť to ma jen 3 věty …
Web: neuveden Mail: schován
Mozna abyste si to pustil?
Tak kdyby ho někdo za vědeckou publikaci vydával, byla by to relevantní odpověď. Ale jelikož nevydává, tak není.
nevim a je mi to jedno
a co hur, ve "spolecenskou smlouvu"! :D

(volby muzete mit prece i ve firmě, v nějaká radě nebo tak... )
Autor: Hrosik1 Čas: 2025-01-31 18:08:45
aneb „Demokracie začíná oblečením saka a odchodem k volbám a končí vhozením lístku do urny.“ — Winston Churchill
myslím, že je to dost jasné... ;)

potřebujete to fakt polopaticky?
1/ takže se shodneme, že když s cenou souhlasím, přestože "hodnota" podle norbertíka je iná, tak je to v poriadku. výborně. mě to tedy přijde jako důkaz subjektivní hodnoty....

2/ aha, a jaktože tam má každý většinou napísané něčo iné a aj čase se to velmi mení?

3/ já píšem celou dobu o severoamerických indiánech a už na začátku jsem říkal že nemali zlato. mluvím tady o směném obchodu kožešin za hocičo od evropanou. s nejakými falošnými drahokammi sve prisel vy, ale je to uplne irelevatne k mojej pointě. (ktoru uz som diky vam uspecne zabudol :D )

4/ zlatom neplatili, protoze ho nemali. a o fejkoch som sa vubec nechtel bavit. s tim jste prisel vy. muzeme se klidne vratit zpet k jabkam a hruskam... jen by me zajimalo jak byste takemu indianovi (aj kebyste hovorili stejnou recou) vyzvetlovat drahokam a sklo, ktere v zivote nevidel a co z toho je vzacnejsi a prečo?

5/ ale já ano!!!! tak odpovezte!

6/ hospodari s nimi dle sveho uvazeni. kdo jste vy, abyste mu kazal ako je to spravne?

7/ MUZETE ODPOVEDET NA VETY U KTERYCH JE OTAZNIK? A REAGOVAT I NA TU DALSI KDE VYSVETLUJI ROZDIL MEZI NUCENIM A NABIDKOU? takže zase násilí. já mám chleba, vy máte zlato. a vy teda tvrdíte, ze vám ten chleba mám dát zadarmo, nebo?
a ne není to pravda. zlodej vám nedává na výber v klidu odejít, s tím, ze si kazdý nechá to svoje. obchodník ano... to je rozdíl mezi nucením a nabízením. pokud se vám zdá nabídka nevýhodná, nemusíte si akceptovat, ale nenutte me akceptovat ani tu vasi.

8/ ne a ani jsem to nikdy nerekl, tak mi to nepodsouvejte (sam to nemate rad).
nebo snad chcete rict, ze kazdy ale asbolutne kazdy obchod kde je nadhodnota je teda kradez a ako by malo byt nalozeno s takymto clovekem? a ako to poznate, ze je tam nadhodnoa a hlavně o kolik?

ako spocitate objektivnu hodnotu tej vasej slivovice od kamarata?

absolutne ne. vzdyt jsem to ted rekl ze ikdyz mi cena nevyhovuje - muze to byt dobrovolna kupa! pokud je tam nasili nebo vyhruzka nasilim/agresi tak je to nedobrovolne! pokud je to nabidka kterou mozem odmitnut a jit si po svych tak je to logicky dobrovolne. ja by som byl rad keby mi nekdo ponukol chleba za zlato kebysom umiral hlady... vy ne?

9/ jak jsem práve napsal, uzce to souvisi....
my to ale s naší mozkovou kapacitou celkem v pohodě zvládáme řešit obojí :D
i tak by se to dalo říct. díky :)

Urza je poslední dobrou nejaky přinasraný, kdyz nezná jednoznačnou odpoved... ;)
cokoli mohou různí lidi vidět různě... ale z hlediska přísné logiky je to myslím jasné, byť to pravděpodobně odporuje evolučně emocionálnímu lidskému nastavení.
přesně!

(možná pochopitelněji popsané, co jsem myslel já)

aby to pak nebylo spíš tak, že je nějaký NAP u prdele, když je tam tolik nejasností. a právo skrátka vzniká nějak polycetricky na základě kultury a náboženství a potom taky násilí, jak tomu bylo ostatně vždy...
nerozumím. zároveň je to v šedé zóně, ale zároveň lze NAP 100% dodržovat?

myslím, že Ori se ale ptala opravu na NAP a ne na praxi. to zase vy dost často zaměňujete.

ne. já neříkám, že pokud není 100% dodržován, tak je k ničemu. ale že pokud NELZE 100% dodržovat, tak je... ale ne úplně k ničemu, ale minimálně je to dost nepraktické/neefektivní.

a taky je velký problém s pravidlem, které není vůbec dodržováno (a ani vymáháno). to asi sám uznáte, že takové pravidlo je zcela nadbytečné.

s tím že vás něco nebaví vám patrně nepomůžu. každopádně o tom, čemu věnujete svůj čas a energii rozhodujete sám
vy nemusíte nic platit a zároven vám nikdo nemusí nic poskytovat.

to druhé moc dobře víte jak myslím, tak považuji za zbytečné to komentovat, ale rozhodně to není žádný argument pro vaše tvrzení.
Melete blbosti. Neřeším žádné piliře, požičávání státu ani nic podobného. Počítám si to jednoduše tak že bych sám investoval do akciového indexu. To je naprosto triviální a levné. Nakonec to tak dělám i teď, nebudu se spoléhat na na stát jako nějaký otrok na svého pána, jen musím mrhat pěnězi kam nechci. Například SnP500 má průměrný výnos 9% za posledních 30 let. Kdyby člověk s průměrnou mzdou začal ve 25 letech posílat částku ve výši sociálních odvodů tam, může v 55 jít do luxuního důchodu. A ne čekat dalších 15 let na to co mu stát přidělí za almužnu. Je to jednouduchá matematika a realita, kteoru vaše bláboly nijak nezmění
Nerobím. Jste to vy kdo přišel pod článek a bez argmentů se vysmál autorovi. Myslím že můžete zase vysmahnout, ať se "moudře" nehádáte :-).
Společnská smlouva není žádná smlouva. Jak kdyby se tu to před chvíli neřešilo, že. Já nikoho nepodvádím ,ani nikoho neobírám o pěníze be souhlasu. Takže to si můžete strčit někam.
Není. Je to jednoduchá matematika. Investováním odvodů bych dosáhl mnohem většího důchodu. Jen blábolíte aniž byste to měl podložené.
Vymýšlet lži, to vám jde. O důchod mě naopak okrádáte vy. Průběžný systém je extrémně nevýhodný.
Ja myslím že dno jsou spíš arugmentační fauly a osobní útoky nebo vysmívání. A to co jste teď napsal rozhodně zase žádný korketní arugment není :-)
Pokud pojištovna porušuje závazky, mělo by je jít vymoct. Právní stát se tomu říká. Pokud to nelze a lidem nezbývá než střílet CEO pojištovny, zjevně stát selhal ve své naprosto základní funkci.

Ne státní důchodové a zdravotní "pojištění" (o tom tu je řeč) opravdu žádná rizika jednotlivých pojištěnců nevyhodnocuje. Ti co se o sebe starají platí úplně stejně jako ti co na svoje zdraví serou a čerpají pak na úkor těch zdravých. Státu nakonec nic než snižování důchodů nezbyde, protože demografie. To je to co tu říkáme, proto je to vadný systém. Obírá lidi aniž by měli nějaký daný nárok a ti musí povinně participovat.
I ty blbáboly o výhodnosti jsou nesmylsy. Kdysi jsem si počítal, že i při aktuálních důchodech by se vyplatilo konzervativně ty odvody investovat. Natož když pravděpodobně dostanu míň protože demografie.
Pokud pojištovna poruší smlouvu a nevyplatí slíbené peníze, byla by to zpronevěra, podvod nebo něco podobného. Na rozdíl od státu, pojištovny mají nějaké rezervy a pro případ úpadku jsou taky pojištěné.
Se státem žádno smlouvu uzavřenou nikdo nemá. Jen to různí podvodnící lidem nakukávají že si něco předplácí, že budou mít nárok. Zákony se můžou měnit, jak stát bude chtít. A nikdo nemá s nikým smlouvu že mu bude do budoucna plati důchody, takže když to někdo odmítne, tak to není zprovnevěra a nic podobného. Naopak brát někomu pěníze bez souhlasu by byla krádež, vydírání nebo něco podobného.
A že se zruší průběžný systém ještě neznamená že vzniká ankap.

Alternativní řešení by taky mohlo být, že těm podvodníkům co lidem tyhle blbosti nakukávají, jakože si něco předplacejí a na důchody budou mít nárok, by se zabavili majete a rozdal se těm co jim naletěli. Doufám že něco hodnotného vlastníte, aby to šlo případně použít :-).
Ne, v prubeznem duchodovem systemu skutecne neplatili. Pouze jim to system, politici a lide jako jses ty neustale opakuji, aby tomu uverili, i kdyz je to lez.
Ale duchodci neplatili, aby meli duchod. Duchodci platili, aby meli duchod jini lide.
To, ze to neustale lidem nekdo nalhava, ze to je tak, jak pises, fakt neznamena, ze je to pravda, tvl
To že se do toho systému sype z jedné strany a vyspává se ven z druhé, je asi tak tak jediná věc co je na tom stejné jako na pojištovně. Nakonec tak funguje lecos, např celý stát a říkáme tomu stát a ne pojišťovna.
Stát nedělá žándou analýzu rizika, každý platí a dostává stejně bez ohledu na vlastní chování a třeba poškozování zdraví, žádná smluvní garance, stát kdykoliv může měnit pravidla hry a všichni musí dál přispívat stejně, pojištovna se musí držtet vzájmeně odsouhlasené smlouvy, stát si nepřipustí žádnou konkurenci, ke které by lidé mohli dobrovolně odejít.
To že se do toho systému sype z jedné strany a vyspává se ven z druhé, je asi tak tak jediná věc co je na tom stejné jako na pojištovně. Nakonec tak funguje lecos, např celý stát a říkáme tomu stát a ne pojišťovna.
Stát nedělá žándou analýzu rizika, každý platí a dostává stejně bez ohledu na vlastní chování a třeba poškozování zdraví, žádná smluvní garance, stát kdykoliv může měnit pravidla hry a všichni musí dál přispívat stejně, pojištovna se musí držtet vzájmeně odsouhlasené smlouvy, stát si nepřipustí žádnou konkurenci, ke které by lidé mohli dobrovolně odejít.
Tak jsme zase u toho že opouštíte vlákno, které navazuje na vaše lživé osobní útoky, protože já na ně upozorním. Proč nemůžete vlákno opustit předtím než s nimi začnete? (řečnická otázka) To by se dalo souhlasit, že byste byl ten moudřejší.
To bych bral, kdybyste se bránil korektními argumenty, a ne tím že sám utočíte, pouužíváte arugmentační fauly a trollíte.
Např. "Pretože sú to tupé ovce slepo nasledujúce svojho guru. ", není obrana ale osobní útok. A docela jasná lež, protože snad u každého zdejšího diskutujícího dokážu vyjmenovat aspoň jedno téma kde se s Urzou neshodnou, tedy ho zjevně slepě nenásledují jako nějakého guru.
Když dojde k výpovědi pojistné smlouvy, není to ani zpronevěra, defraduace ani nic podobného. Analogicky když dojde "k výpovědi společenské smlouvy" a zruší se průběžný systém. Tím nárok zanikne a bude to tak naprosto v pořádku.
Ten váš systém je nastaven tak že v něm průběžně zarábají aktuální důchodci na úkor těch co do něj povinně platí. A různý podvodnící jim nakukávají že si něco "předplácejí".
Když dojde k výpovědi pojistné smlouvy, není to ani zpronevěra, defraduace ani nic podobného. Analogicky když dojde "k výpovědi společenské smlouvy" a zruší se průběžný systém. Tím nárok zanikne a bude to tak naprosto v pořádku.
Ten váš systém je nastaven tak že v něm kontiunálně zarábají aktuální důchodci na úkor těch co do něj povinně platí. A různý podvodnící jim nakukávají že si něco "předplácejí".
logo Urza.cz
kapky