Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Diskuse Stok (strana 264)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Autor: li Čas: 2024-06-13 21:38:17 [↑]
Web: neuveden Mail: schován
"Ono se to vždycky nějak nauci."
...no právě, NĚJAK se to naučí, otázka je JAK... to záleží S KÝM a JAK dítě tráví čas... a pak také zdali ta vychovávající osoba dokáže dítěti dobře zrcadlit... pokud by dítě vychovával jen apatický a bezcitný člověk, tak bude dítě mrzačit svým nezájmem a nesprávnou interakcí...
Autor: hefo Čas: 2024-06-13 21:26:25 [↑]
Cena sa stanovuje podobne ako sa stanovuje dĺžka trámu. Podľa vlastnej úvahy z existujúceho polotovaru trámu kus odrežeme alebo tam kus prilepíme.

Pravda, s cenou je to trošku jednoduchšie, tam to ide aj bez toho polotovaru, asi preto, že trám môže byť tovarom, zatiaľ čo cena nie. Alebo žeby? Keď môže existovať platená služba stanovovania ceny, tak ako je platená služba výroby trámu, tak komplementom ku kamiónu hotových trámov môže byť trebárs mapa trhových cien?
1) takže NUTIT nás platit neco, na čem jsme se nedohodli pod pohruzkou vězení je obrana? vidíte aspon rozdíl mezi obranným násilím a utocným násilím? a znovu, my ho nerozvracíme přece nějak aktivně, my jen necheme vyuzivat jeho sluzeb a tim padom ani platit.

2) "No predsa kapitalisti nad ostatnými obyvateľmi." - tohle nevím k čemu patří...

3) vzdyt uz jsme to ríkal. princip kapitalismu je respekt osobnímu vlastnicí. cize vsichni by boli kapitalistami. ano dá sa ríct ze i ted jsou vsichni kapitalistami, ak neco vlastníte, treba sebe sama. jaká je pro vás definice kapitalisty? abychom se bavili o tom samém...

4) vzdyt mi to otevrene rikame ze pozitivni práva nemáte. a svoboda je ten princip ankapu. ale urcite se najde nekdo kdo bude chtít svobodu porusit. jako vzdy a v jakémkoli zřízení. dobře, tak tomu neříkejme ankap, jestli se vám to slovo nelíbí. tak tomu říkejte SVOBODNÁ SPOLEČNOST. s tou máte nějaký problém, nebo už je to v pořádku? :)

5) pozitivní práva uz jsme probrali. ano ty bychom vám chtěli přestat poskytovat. ale rozumim., že se vam to nebili. ale ako by vám ankap poskozoval svobody? konkretni priklady. smrt od smedu je nepoksytnuti pomoci, ale není to zobrání svobody. nejsem povinen vašu svobodu chránit, jen ju nesmím porušovat. to je přece rozdíl.

6) parodn, myslel jsme akože nezomrete od hladu, ked stat nezvlatni zdroje jedla... (chavala bohu) ale pozor! prodavac vas ani ve statu dnes nani povinen obsluzit! a stejne to dela (lebo chce. kapitalista zly jeden...)

7) lekar by mu mohol aj tak pomoct, jen by to potom chtel zaplatit. ale, proc myslíte, že by v ankape neexistovali zdravotné pojišťovni? mimochodom ani ted nemusím pustit na svoj pozemok, ale asi by som bol debil, keby mi tam niekdo umiral...

8) s obcanstvom mate cast pravdy. ale treba by pustil. mozna ano, mozna nie.

9) přepokladám, že s tím, na co nereagujete, tedy souhlasíte ;)

10) máte pravdu, že lidé nechtějí svobodnou společnost, nebo si ji neumí představit. což ale neznamená přece, že je hlupá. ked luda v minulosti nechceli demokraciu, tak bola tiez hlupa? ptal som sa ale co je na tej ideologii hlupe?

11) a ked nechcem platit zdavotne pojistenie a ani vyuzivat sluzieb? tak stejne musim platit... to vam prijde v poriadku? a keby som vam povedal ze ve sovobnde spolecnosti by toto bolo aj lacniesie?

12) a jaká ta pozitivná práva su? muzete nejaká výjmenovat? a stejne za ne musie aj ve statu platit. jen ne dobrovolne. a nemuzete si vybrat z rrznych variant...

13) a čo ak niekomu poskyteneme sluzbu, kteru si nepital a pak od neho chcete zaplatit... ?

14) "zobrat" pozitivné práva znamá pouze PŘESTAT ICH POSKYTOVAT. nie bránit!!! bránit by bylo zobrat negativné práva. pozitivné právo=nárok. negativné právo=svoboda. (radeji budem pouzivat tieto pojmy). porad to same.... přestaneme poskytovat a násilím zabráníme v poskytování je rozdíl, že ano?

15) mozem sa zeptat, kde jste o ankape čítal, nebo kde berete informace o nom?
vy říkáte, že ta informace na cedulce je objektivná a pravdivá. ako si ju mozeme overit? kde je ten "teploměr" na cenu? :)
dobře uhýbat otázkám, to vám fakt jde, to se musí nechat...

1) stále jste mi neodpověděl, jak se cena tedy stanovuje, případně, jak se měří. já tvrdím, že se stanovuje subjektivně. pokud Vy tvrdíte že objektivně (ano/ne?) tak jak?

2) opět, není jednodušší zopakovat tu odpoved, nez psát, ze jste jiz odpovedel?

3) však ta cena je právě ten názor na tu věc :) proto je subjektivní

4) co ta teorie subjektivní hodnoty, uznáváte, nebo je to podle vás blbost?

5) bavím se o hmotnosti konkrétního jablka, aby to bylo jednodušší. jak byla hmotnost konkértního jablka ovlivněna subjektivními faktory? jakými?

6) shodneme se aspon na tom ze hmotnost je fyzikální veličina a lze měřit?

7) jaktože je cena nezávislá? snad je závislá na dohodě mezi prodejcem a kupujicím, ne? nabídka a poptávka

8) co ta tramvaj?

9) takže vy tvrdíte že fyzikální veličiny jsou subjektivní (například délka), ale názory objektivní? můzete na toto odpovedet, prosím?
Kde jsem tu cenu odpozoroval, než jsem ji zapsal?
No, ale to samé se přece nedá říct u té ceny!
Hele ted děláte trochu blbce ze sebe... na otázku kolik je hodin samozřejmě nejde odpovědět ano/ne. Na to, co jsem položil já by to mělo byr pomerne snadné
Ale jak říkám, zkuste to klidně rozvezt.

Hlavně mám pocit, že už jste na to i odpovídal, takže to je jen pro rekapitulaci
Autor: Hrosik1 Čas: 2024-06-13 17:49:11
Myslim, ze spíše k tomu že "matematika musí být povina" což je i naznaceno v nadpise
Spíš je ta cena nezávislá od toho, co je kde napsané. Chcete říct, že když bude vedle teploměru na cedulce napsaná teplota která ale nebude pravdivá, tak to co je na cedulce je objektivní?
A však proč by tambmeli být jen dvě proměnné?
Ale je závislá od toho kdo ju urcol. Cize je subjektivna.

Ano, to číslo je objektivně pozorovano....
Že je vychova na hovno nikde nepíšu!

vy myslíte, že rodice nezneuzivaji moc ve vztahu k dítěti?

vždyť ta vaše definice manipulace na tu výchovu presne sedí. :)
Na cenovce vidí cenu, která byla subjektivne určena, tedy je subjektivni. A řeknou si, to je subjektivne vysoka cena. Jdu jinam
A jak byste to teda řešil? Oba případy... ;)
Ono se to vždycky nějak nauci. Nelze aby se to nenaučilo. Takže se to nauci bud jenom dobře nebo špatně. (I v pralese kdyby žilo samo se to nějak naučí....)
Web: neuveden Mail: neuveden
Dítě je biologicky nastaveno přejímat způsoby chování a vztahování se, a to zejména k sobě samému. Nejdůležitější, co se učí, je jak zacházet s vlastními emocemi nejprve podle toho, jak zacházejí s jeho emocemi druzí zejména matka, později podle toho, jak druzí zacházejí se svými emocemi. Nenaučit dítě s emocemi zacházet vůbec je horší, než ho to naučit jakkoli špatně.
Autor: Rakusak Čas: 2024-06-13 13:08:04
Castecne souhlasim. Vychova pozitivnim prikladem je jiste moc fajn, ale ruku na srdce, zejmena u malych deti to moc nejde. A u alkoholiku to take nezabere. Alkoholikovi bude uplne jedno, zda vy pijete nebo ne. ;-)
Autor: li Čas: 2024-06-13 09:22:59 [↑]
To rozhodně není! "Manipulovat znamená vědomě i nevědomě používat techniky pro manipulaci s druhými lidmi ve prospěch prosazení osobních cílů a přání manipulátora. Neboli zneužívat moc ve vztahu s jinou osobou."
Dobrá výchova znamená předestřít dítěti hodně možností a probudit v něm zájem a zvídavost o nejrůznější věci, čímž by mělo dobrý základ do života. Manipulace je jednostranná drezůra k osobnímu užitku, ale zrovna tak tvrzení, že výchova je na hov... a proto dítěti žádnou neposkytnu. Tyto dvě manipulace mrzačí dítě asi nejvíc.
btw hlavne ze Vy nemáte potřebu na vsechno reagovat :D
Autor: Hrosik1 Čas: 2024-06-13 08:09:55
výchova je tedy vždy manipulace, jestli je to dobře nebo spatně nechám na uvážení každého
Autor: Hrosik1 Čas: 2024-06-13 08:08:46
Hrošíkova poznámka pod čarou k Urzově poznámce pod čarou: rozdíl je právě v tom jestli je to mým cílem někoho formovat/vychovávat, pak je to manipulace. pokud mě někdo kopíruje bez mého vědomí a záměru, tak to samozřejmě manipulace není. ale to pak nejdu příkladem ale pouze jsem příkladem (ani o tom nemusím vědět)
a zamyslela jste se někdy nad tím, co absolutně nechápete? jinak já s vámi souhlasím ale snažím se zároveň i chápat, že by to mohlo být jinak...
"... může rozvíjet"

když chcete někoho chytat za slovíčko, tak si to nejdřív pořádně přečtěte... ostatní myšlenku pochopili
"cenu určuje predajca subjektívne a arbitrárne" - to jsou vase slova, tak myslím, že nemá cenu se k tomu dál vracet
a to vadí proč?
pokud vám někdo budu nutit jíst kapustitčku, budete k ní mít odpor. to ale neznamená že k ní nebudete mít odpor ikdyž vám ji nutit nebude.

nonA přece také může vézt k B, pročby ne? (viz kapustička)

myslím, že obecně jsou výsledky svobodných škol lepší než běžných. akorát těch věcí, co se učíte je přehršel a těžko se to testuje. takže ano, můžete mi říci, že to nemohu dokázat. stejně jako vy nemůžete dokázat opak.
Neni ankapak jako ankapak, elito. :-D A tobe jako etatistovi vadi, ze nekdo vyuzije tu skvelou statni sluzbu, kvuli ktere ten nas hodny stat mame? :-)
ne, nechápu. a stále jste mi neodpověděl, jak se cena tedy stanovuje, případně, jak se měří. (vidíte, já jsem schopen otázku zopakovat, pokud chci odpověď, přije mi to efektivneji nez nadavky) pokud ji stanovuje člověk na základě svého názoru, tak z toho vyplívá, že je subjektivní.

samozřejmě se bavím o hmotnosti konkrétního jablka. jeho hmotnost už není o domluvě, ale je jeho vlastností a je měřitelná, nezávislá na názoru...

jaká se subjektivní cena? no to záleží na tom subjektu. pro mě to může být subjektivně 9kč, pro vás subjektivně 10kč. (subjektivní znamená, že to pro každého může být něco jiného) a je to stále to samé jablko se stejnou hmotností. ale jaká je ta objektivní cena? Norbert to pochopil...

"jaka je objektivni delka tramu v tramvaji, kdyz mas k disposici vsechny merici pristroje sveta?"

objektivne jsme zmeril objektivní délku tramu. a na jinem pristroji jinemu cloveku to vyslo stejne. chcete říct že délka trámu je subjektivní? nic nefikáme, pouze měříme danou věc, která je stejná... teď už nevím jestli si ze mě tropíte šprťouchlata, nebo fakt nevíte, o čem se bavíme...

takže vy tvrdíte že fyzikální veličiny jsou subjektivní ale názory objektivní? hm zajimave :)

ano hovori to o tom, ze je norbert chapavejsi ze Vy :)
užitek je subjektivní? ano/ne
STH vám dává smysl, souhlasíte s ní? ano/ne
cena je subjektivní? ano/ne

myslím, že lze. pokud toho nejste schopen, nedivte se, že jsem zmaten.
no právě, já myslím, že nutit do svobody totiž nelze. svoboda taky může znamenat nezávislost, ale pokud chci být závislí na něčem, nebo na někom.... svobodu musí člověk chtít a nelze vnutit
Autor: li Čas: 2024-06-13 06:53:23 [↑]
Největší katastrofa by byla říkat to od nejútlejšího věku dětem. Ty totiž ani nemůžou chápat, co to znamená... Dovedu si představit psychopatický rodiče, který dítěti vytvořej otřesný podmínky, nedaj mu žádný hranice, ale za každou věc, která se jim nebude líbit, budou křičet: seš svobodnej! jestli chceš jíst, tak budeš makat, jinak svobodně poběžíš do děcáku a budeš tam mít ještě horší režim :)
logo Urza.cz
kapky