Diskuse – Stoky Svobodného přístavu (Urza.cz); (S)toky myšlenek Svobodného přístavu (Urza.cz)

hamburger menu

Diskuse Stok (strana 304)

Nezobrazí-li se komentář po prokliku do odpovídající diskuse, znamená to, že se jedná o reakci ve vlákně, které se uživatelé rozhodli skrýt (tyto může každý zobrazit po přihlášení).

Web: neuveden Mail: schován
minimálně operoval s pojmy jako "společenská užitečnost" a "spravedlnost", což se také dá vyložit různými způsoby... a jsou to v podstatě morální principy (pokud je nemá nějak kvantifikované a definované ekonomicky). trošku mi vadí, když se ekonomové ohánějí morálkou nebo "blahem pro všechny", ale co už... :)
1) co podle vás "lght kolektivisté" navrhují?

2) kolik jich asi tak je?

3) týká se to jen lgbt?
Web: neuveden Mail: honzaspetla v doméně gmail.com
Dobře beru. Nicmèně kdo je potom ten kdo řekne ano toto je nemoc a né metaforická nemoc. Když to nemůže být odhlasovano nebo společensky stanoveno. Samotní doktoři v oboru na základě jejich posudku ?
samozřejmě. ale musí chtít obě strany. mě vždy fascinuje, jak se odkáží domluvit i lidé ruzných řečí, když opravdu chtějí
Web: neuveden Mail: neuveden
Nezodpovim, protoze ani JA OSOBNE nesouhlasim s tou definici.
Takze bych odpovidal na otazky, ktere nedavaji smysl, nebot vychazeji z chybne premisy.
No vida. Tak ja teda nesouhlasim s tim, ze definice nemoci je "organova disfunkce"
Takze zbytek pak nema cenu resit.
Ostatne, ani "oficialni definice" nemoci podle treba WHO neni takova.
Autor: v6ak Čas: 2024-04-16 20:59:15 [↑]
Web: https://v6ak.com Mail: cz.urza v doméně reg.v6ak.com
Ono je otázka, kdy je to hádka s blbcem, a kdy se jen dva lidé nechápou. Ale s jednou věcí bych tu souhlasil – pokud člověk ke komunikaci přistoupí jako k hádce s blbcem, tedy bez snahy naslouchat, stěží bude produktivní. Ať už ten druhý skutečně je blbec, nebo ne.
Ne.
Autor: li Čas: 2024-04-16 18:26:26 [↑]
Ne. Tohle právě vystihuje Vaše myšlení. Vaším cílem je "nezakazování". Pokud máte něco zakázané, tak byste si na určité věci možná i netroufl, ale když Vám to dovolí, cítíte se pak svobodně. A to je cíl ankapu. Je to tak? :)
Máte zajímavé asociace, ale slyšet jsem je úplně nepotřeboval. :P Každopádně, tohle je pro mě dost nezajímavá diskuze, protože se mi nezdá, že byste chápala byť jenom základní myšelnky ankapu nebo co ten pojem vůbec znamená. Nebudu v ní tedy pokračovat.
Autor: li Čas: 2024-04-16 18:07:23 [↑]
Pod tímhle pojmem si vybavím například prvňáčka, který se přihlásí a zeptá se zda může jít čůrat.
Paní učitelka mu to dovolí a řekne: "Samozřejmě! Běž Ondro."
Má to tedy dovoleno a vše je v pořádku. Půjde se tedy vyčůrat.
nezakazování :P
Autor: li Čas: 2024-04-16 17:45:02 [↑]
Co to je "nezákaz"? :D
Porucha adaptace to být může, otázkou je, jak moc ji patologizovat, zejména pokud se jedná o odchylku, která by životu v jiné společnosti neprekážela, ba naopak by třeba mohla být i ku prospěchu. V takovém případě se mi zdá, že spíš společnost má problém do svých vlastních norem začlenit diverzitu, která k lidskému životu prostě patří.
No spíš proto, že chápu rozdíl mezi normalizací a nezákazem, který vy furt popíráte. :P
No ano tady s váma souhlasím a na tohle jsem přesně narážel. A taky narážím na to že jsou tady lidi, kteří se cítí že nenaplňují společenske očekávání třeba zrzci (nazývám je zrzky protože je to takový meme že se ženám nelíbí) Kdy byste je označil za nemocné ? Já to beru čistě subjektivně a záleží na nich. Nicméně ano pokud budu generalizovat tak zrzci in general nejsou nemoc.
Autor: li Čas: 2024-04-16 17:09:20 [↑]
"Přesně proto, že v ankapu by mohl být sex s mrtvolou normou, jsem hrdý na to, že jsem anarchokapitalistou."
Jako já Vás chápu, každý to máme jinak... :)
Typický příklad etatismu: Co se mi nelíbí, zakázat. To je ten způsob uvažování, který imho způsobuje totalitu, a přesně proto jsem hrdý na to, že jsem anarchokapitalistou.
Proč by měly být? Normou mohou být dokonce i fyzické atributy, které ani změnit nemůžete. Ti, kteří tyto normy nezvládají, mohou trpět pouze tím, že jejich predispozice nekorespondují s těmito normami, nebo se jim prostě z různých důvodů uzpůsobit nechtějí.
Autor: li Čas: 2024-04-16 16:45:45 [↑]
Čili v pohodě = no problem.
Ne v pohodě, ankap pouze nepodléhá epidemii toho myšlení, že co se nám nelíbí, automaticky zakázat.
+ ta analogie sedí jenom nechápu kam tím míříte.

No ta zrzavost je docela podstatná. Protože jestli zrzavost není nemoc. Tak jak to ,že když si nekdo dobrovolne urizne chamovod je nemoc.

Zajímá vě jak to rozdělujete, definujete.

Asi se rozcházíme v definici.
Autor: hefo Čas: 2024-04-16 13:19:54 [↑]
Ja len dodatok k tým súdom - pz to už naznačil. Zjavne si podľahol urzovskému demagogickému predefinovávaniu pojmov. To, čo on nazýva "súdom" v ankape, to v skutočnosti môžu byť dve veci, ani jedna nie je podobná bežnému významu tohto slova:
a) mediátor, ktorý sa snaží nájsť dohodu strán, ktoré sa dohodnúť chcú (užitočný, ale marginálne využívaný produkt)
b) producent bezcenných papierov, ktoré nikto na to, aby niečo podľa svojej vôle primerane k svojej sile vymáhal, nepotrebuje
Autor: li Čas: 2024-04-16 12:53:41 [↑]
No té sexualitě a různým sexuálním deviacím na metafyzické úrovni nerozumíme. Například nevíme proč někdo vyhledává sex s mrtvolou a podobně. Ale v ankapu je to jasný, je to všechno v pohodě, jestli tedy máte nějaký lísteček od pozůstalého.
A kterým poruchám že třeba nerozumíme na metafyzické rovině?
Autor: li Čas: 2024-04-16 12:13:41 [↑]
"Jednoho dne budeme tak daleko že to budeme moci udělat tak že nedojde k neplodnosti."
jak to v té budoucnosti bude? že se třeba narodíte jako muž, rozhodnete se být žena, takže začnete menstruovat a všechno Vám v těle bude fungovat tak, jako ženě??? :) a jaký horizont té evoluci dáváte, tak 3 tisíce let? a budou v tom nebi ještě ty orgány a to randění vůbec potřeba? :)
Ono samotná tranzice je něco jako léčba nesouladu pohlavních orgánu s pohlavím. Jednoho dne budeme tak daleko že to budeme moci udělat tak že nedojde k neplodnosti. Pokud bychom začali brát zrzky za nemocné museli bychom barvu na vlasy považovat za lék (kdysi byly barvy na vlasy toxické a mohly způsobit neplodnost). Tyhle dvě skupiny lidí liší jen doba a to jak jsou moc společensky utlačováni. Oba maji problem s randěním a neplodností.
Transexualita komplikuje randění nicméně to by někdo mohl říct že i být zrzavý to komplikuje. Z tohoto důvodu se nedají věci jako zrzavost barva očí atd zařadit mezi nemoci. A pokud jde o neplodnost tak i člověk který se dobrovolně sterilizuje není automaticky nemocný. (možná jste to tak nemyslel)
Jasne, je to nepopiratelne, az na to, ze to tam nikde neni primo napsane, ze by se jednalo POUZE o domaci zvirata. Ostatne, neznam moc lidi, co by meli jako domaci zvire simpanze, nebo neej boze kosatku (ackoliv mozna nekdo takovy existuje)
Ono by nebylo spatne, nez zacnes neco resit, si fakt zkusit dohledat informace z ruznych zdroju a zkusit se nad tim nejak komplexne zamyslet...
Ale chapu, to by ti mohlo rozkopat babovicky, takze to nikdy neudelas...
Mimochodem gratuluji k dokonale zvladnutemu umeni cherry pickingu. Z textu sis vybral ciste to, co se ti hodilo, a co by ti odporovalo...to tam proste neni :-D :-D
No tak to potom jo, vlastne jakekoliv zvire je soucasti lidske spolecnosti, i kdyby zilo v mori a cloveka v zivote nevidelo.
Problem solved
Uzasne
Jen bych se zeptal, kdyz o tom takto plamenne hovoris....jaka je podle tebe presna definice nemoci?
Tedy, definuj jednoznacne "nemoc"
dekuji
logo Urza.cz
kapky